Conflicte fronterer entre Bòsnia i Montenegro: desacord sobre Sutorina

Vicinity-of-Prevlaka-in-Croatia-and-Montenegro

Mapa de les zones frontereres de Croàcia i Montenegro. Aquest mapa prové de la Secció Cartogràfica de les Nacions Unides.

Sutorina és un petit territori que, ara per ara, pertany a Montenegro. Però això podria canviar. Aquest territori també és reivindicat per Bòsnia i Hercegovina. Tenint en compte que és molt probable que no hi hagi acord en les negociacions entre tots dos estats, podria molt ben ser que aquest litigi acabés en el Tribunal Internacional de Justícia.

Sutorina és una extensió de terra relativament petita, de poc més de vuitanta mil metres quadrats. Té la particularitat, però, que abasta uns cinc quilòmetres de costa. Té només set localitats habitades, que sumen poc més de mil sis-cents habitants. Així, doncs, si Sutorina s’integrés a Bòsnia, representaria la segona sortida al mar d’aquest país. L’altra és Neum, que divideix Croàcia una mica més al nord de Dubrovnik. També, la de Neum, és una franja de territori molt estreta. Sutorina és a tocar de la península de Prevlaka, que tradicionalment ha estat objecte de conflicte entre Montenegro i Croàcia.

La Cambra de Representants de l’Assemblea de Bòsnia i Hercegovina ha acordat que aquest 24 de febrer tindrà lloc un debat sobre aquest tema en aquesta cambra. En aquest debat hi intevindran membres el govern, de la Comissió de Fronteres de l’Estat i també d’associacions de ciutadans que han estat treballant aquesta qüestió.

Durant el mes de novembre de l’any passat, un projecte d’acord entre tots dos governs, Montenegro i Bòsnia i Hercegovina, va ser signat. Aquest projecte preveia que aquest terriotri romandria sota sobirania montenegrina. Ara bé, en el parlament bosnià es va aprovar, fa pocs dies, una resolució segons la qual es rebutja aquest preacord, cosa que provoca la incertesa sobre Sutorina i sobre les relacions entre els dos països.

Segons les tesis bosnianes, Sutorina va ser cedida a Montenegro tot just l’any 1947 a canvi d’altres territoris, però aquesta mesura no va ser aprovada per cap dels parlaments respectius, per la qual cosa, afirmen, no hauria d’haver entrat mai en vigor. A més, argumenten que tots els documents històrics avalen les pretensions bosnianes. El que és cert és que després de 1878, quan Bòsnia va passar a ser administrada per l’Imperi Austrohongarès, Sutorina en formava part.

2 thoughts on “Conflicte fronterer entre Bòsnia i Montenegro: desacord sobre Sutorina

    • Josep Dorca 26 febrer 2015 / 12:27 AM

      De fet, la pregunta clau és aquesta: la que tu fas. D’arguments històrics sempre se’n poden trobar, de vegades més, de vegades menys. En el fons, però, el que és realment rellevant és la voluntat de la població. Ahir va tenir lloc el debat sobre aquest tema en el Parlament de Bòsnia, i només es va parlar de documents, en lloc de parlar de les persones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s