Moldàvia encara no té nou govern

Ara fa dos mesos van tenir lloc les eleccions generals a Moldàvia. Aquesta setmana, després de moltes converses, la formació d’un govern de coalició entre el Partit Liberal Demòcrata (PLDM) i el Partit Demòcrata (PDM) ha estat rebutjada pel Parlament. 

Aquest govern, que hauria estat encapçalat per Iurie Leanca, va obtenir només 42 vots a favor (només amb el suport d’aquests dos partits). El mínim de vots necessaris per poder ser aprovat era de 51.

Aquest resultat no ha sorpès ningú, ja que ja se sabia que el Partit Liberal (PLM) no se sumaria a l’acord. El Partit Liberal, que en la darrera legislatura va formar govern amb els dos partits esmentats anteriorment, no hi ha donat suport ja que no han arribat a un acord en la negociació per formar un nou tripartit. Aquests tres partits són considerats proeuropeus, a diferència del Partit Socialista i del Partit Comunista, que es consideren més proclius a l’acostament a la Rússia de Putin. Sembla que els motius per no haver arribat a aquest acord cal buscar-los, més que en qüestions ideològiques profundes, en temes relacionats al repartiment de quotes de poder.

Això vol dir que ara s’inicia el compte enrere per a la formació del govern. A partir del primer vot negatiu a una proposta de govern, hi ha un termini de 45 dies per triar-ne un de definitiu. En cas que això no s’aconsegueixi caldrà convocar unes noves eleccions. Ara caldrà veure si el president del país, Nicolae Timofti, torna a proposar a Leanca l’encàrrec de la formació d’aquest executiu.

Mihai Ghimpu, del Partit Liberal, ha emplaçat els altres dos partits proeuropeus a continuar les negociacions, però de moment la seva proposta no ha obtingut resposta.

Tot plegat, fa que la incertesa sobre el futur de Moldàvia augmenti, cosa que preocupa particularment els dirigents de la Unió Europea i els Estats Units. La condició de veïnatge amb Ucraïna i la creixent desestabilització a la zona fan que aquesta manca d’acord a l’hora de formar govern els fa témer que pugui tenir conseqüències negatives per als seus interessos.

L’any passat, concretament a finals de juny, el govern moldau va signar l’Acord d’Associació amb Europa. A Ucraïna, la signatura d’un acord similar va ser l’origen de les protestes de Maidan.

 

Sobre l’anunci de negociacions per formar un nou govern:

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/12/06/moldavia-tindra-un-govern-proocidental-i-continuista/

Sobre els resultats de les eleccions:

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/12/04/resultats-provisionals-de-les-eleccions-moldaves-cap-on-va-moldavia/

Sobre l’Acord d’Associació:

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/06/28/moldavia-signa-lacord-dassociacio-amb-la-unio-europea/

One thought on “Moldàvia encara no té nou govern

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s