La Federació de Bòsnia i Hercegovina té nova Presidència

Aquest mes d’octubre van tenir lloc les eleccions per triar un nou parlament de Bòsnia i Hercegovina i de les dues entitats que la conformen: la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Serpska.

El sistema institucional bosnià és força complex, fruit dels equilibris polítics derivats dels acords de Dayton, de 1995. D’una banda hi ha una Presidència de la República, col•legiada, formada per tres membres, un per a cadascuna de les tres ètnies més importants. Els membres d’aquesta Presidència són escollits per sufragi universal: el membre bosníac i el croat a la Federació i el serbi a la República Serpska.

La Federació de Bòsnia i Hercegovina (a partir d’ara BiH) abasta el 48% del territori i, alhora, està dividida en deu cantons. La República Serpska ocupa aproximadament el 45% del territori. La resta la conforma el districte de Brcko.

Pel que fa al poder legislatiu, hi ha, d’una banda, el Parlament de la República, que és bicameral, amb la Cambra dels Pobles (cambra alta) i la Cambra de Representants (cambra baixa). La Cambra dels Pobles està formada per quinze delegats, deu que representen la Federació (cinc croats i cinc bosníacs) i cinc que representen la Serpska. La Cambra de Representants té un total de 42 diputats, dels quals 14 són escollits a la Serpska i la resta a la Federació. A part, cadascuna de les dues entitats disposa del seu propi parlament i de la seva presidència.

Aquesta semana, doncs, s’ha triat la Presidència de la Federació. Després de la votació que es va fer dilluns passat en el parlament de la Federació de BiH , Marinko Cavara, de la Comunitat Democràtica Croata (HDZ) serà qui ostentarà el càrrec de president, mentre que Melika Mahmutbegovic, del Partit d’Acció Democràtica (SDA), i Milan Dunovic del Front Democràtic (DF) en seran els vicepresidents.

Els representants dels principals partits s’han apressat a expressar que aviat hi haurà un nou govern. Volen transmetre la imatge que es posen mans a la feina, probablement per evitar el desgavell que hi va haver en l’anterior legislatura, en la qual van passar mesos i mesos sense que hi hagués un govern format.

Com que hi ha establert un sistema de rotació ètnica per a l’ostentació de càrrecs, el primer ministre haurà de ser de la minoria bosniomuslmana. L’SDA ja ha manifestat que tenen un candidat triat per ostentar aquest càrrec.

Així, doncs, ha quedat conformada una nova majoria governamental, que aplegarà l’SDA, l’HDZ i el nou partit Front Democràtic, que es presenta com a partit no ètnic. En aquest sentit, substitueix, com a principal partit sense etiqueta ètnica, el Partit Socialdemòcrata que va patir una severa ensulsiada en les darreres eleccions.

L’Aliança de Socialdemòcrates Independents (SNSD) que és el partit que manté el poder a la República Serpska, i que és a l’oposició en el conjunt de Bòsnia, ha expressat el seu malestar per l’elecció de Dunovic com a representant de la minoria sèrbia. En considera legal la seva tria, però la troba mancada de legitimitat, ja que només va rebre el suport de dos diputats serbis.

3 thoughts on “La Federació de Bòsnia i Hercegovina té nova Presidència

  1. britishsteel87 16 febrer 2015 / 7:44 AM

    No deixo de sorprendre’m, cada vegada que llegeixo un article sobre el sistema polític bosni, que encara no hagin intentat buscar una solució més eficient i menys burocràtica. No m’estranya que el país tingui problemes…el primer: la seva infraestructura institucional!

    • Josep Dorca 18 febrer 2015 / 10:21 PM

      Sí. Tens raó. És un sistema institucional molt complex i absurd. I més que absurd, aquesta mena d’apartheid i de quotes ètniques és molt inquietant. No en pot soritr res de bo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s