Èxode massiu d’albanesos de Kosova

Aquestes darreres setmanes s’ha incrementat de manera extraordinària el nombre d’albanesos provinents de Kosova que intenten soritr del país. On se n’han detectat més, ha estat a la frontera amb Hongria. Aquest darrer diumenge, només en un dia, s’han detingut 880 persones que intentaven travessar-la. Entre dijous i diumenge, el nombre total ha estat de 4.400 persones.

El dissabte passat, 7 de febrer, 173 immigrants albanesos van ser considerats culpables d’intentar travessar la frontera de manera il•legal, segons va comunicar la portaveu del Tribunal de primera instància de la ciutat de Subotica, a la Voivodina, molt propera a la frontera amb Hongria.

Segons l’ambaixada hongaresa a Prsitina, en aquests moments hi ha uns 60.000 albanesos de Kosova a Hongria. És una xifra molt elevada, sobretot tenint en compte que aquest país no és l’objectiu d’aquestes migracions, sinó que és només un pas per accedir a d’altres estats, com Alemanya, Suïssa i els països escandinaus.

La frontera hongaresa no és l’únic lloc on s’ha detectat aquest fenomen. Els mitjans de la ciutat de Prizren, al sud-oest de Kosova també han alertat del fet que moltes persones intenten fugir clandestinament, en aquest cas cap a Albània, per arribar a Itàlia. El mateix passa en el punt fronterer de Merdare, entre Kosova i Sèrbia.

Aquesta setmana mateix, el ministre de l’Interior serbi també feia publiques unes dades segons les quals el nombre d’albanesos de Kosova que estaven demanant el passaport serbi s’havia disparat, i donava la xifra de 60.000 persones, que havien sol•licitat aquesta documentació aquests darrers mesos. Evidentment, la interpretació que en fa el govern serbi és que aquestes persones reconeixen així la sobirania sèrbia sobre el seu territori.

La presidenta de Kosova, Atifete Jahjaga, ha demanat a la seva ciutadania que no marxi del país i que treballi per tirar-ne endavant la malmesa economia. Es calcula, però, que un terç de la població viu per sota del llindar de la pobresa, i aquestes dades tan desastroses, lògicament, esperonen la sortida del país.

Aquesta xifra tan elevada de persones que fugen de Kosova és la més alta des de la guerra de l’any 1999.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s