El cap de govern de Kosova cessa el ministre de la Llista Sèrbia

El primer ministre de Kosova, Isa Mustapha, va comunicar a la premsa que el controvertit ministre pertanyent a la Llista Sèrbia, Aleksandar Jablanovic, deixarà de formar part del govern del país.

Per a part de la població albanesa, la petició de la dimissió d’aquest ministre s’havia convertit en un clam, ja que consideraven que havien estat insultats i humiliats pel fet de minimitzar els efectes de la guerra a la ciutat de Gjakova. Concretament,  havia titllat de salvatges els albanesos que es manifestaven contra els pelegrins serbis que celebraven el Nadal ortodox. Els albanesos que havien convocat aquestes protestes, diuen, volien denunciar la participació en aquests actes d’alguns serbis que havien col·laborat en la neteja ètnica durant els mesos que va durar la guerra.

Aquest fet, i la polèmica per la nacionalització de les mines de Trepca, les més importants de Kosova, havien portat el país a un carreró sense sortida. Les manifestacions, moltes vegades acabades en violència, s’havien anat repetint els darrers dies. L´última convocatòria prevista era per avui, 4 de febrer, on s’havia de tornar a demanar la dimissió d’aquest ministre. Finalment, després de l’anunci d’aquest cessament, els principals convocants de la marxa van anunciar que la desconvocaven.

Jablanovic, per la seva banda, ha lamentat profundament la seva sortida del govern. Ha valorat que la seva petició de dimissió no era motivada per la seva persona ni pels seus comentaris, pels quals havia demanat disculpes més d’una vegada, sinó per la seva presència en el govern i, més concretament,  per la simple presència de serbis en el govern.

Vetevendosje, el principal partit de l’oposició, ha considerat aquest cessament com una victòria, i com una demostració que les causes justes sempre triomfen. Han volgut agrair, també, la gran participació popular en les mobilitzacions, les més importants des de la independència del país. De tota manera, per a aquest partit, encara queda la reivindicació sobre les mines de Trepca  per resoldre’s. Per tant, no descarten que les mobilitzacions puguin continuar. En uns termes semblants s’ha manifestat Ramush Haradinaj, de l’Aliança per al Futur de Kosova, un altre partit opositor que també ha donat suport a les protestes.

La reacció de Belgrad, en canvi, ha estat ben diferent, ja que la sortida del govern de Jablanovic ha provocat una profunda indignació, i anuncia que aquesta decisió podrà tenir conseqüències greus. Djuric, el ministre responsable dels afers de Kosova, ha afirmat que el govern serbi no acceptarà la humiliació dels representants serbis en les institucions de la regió. S’ha previst, ja, una reunió dels diputats serbis del parlament kosovar per tal d’estudiar quines mesures emprendran.

Més informació sobre aquest tema:

https://balcaniablog.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=1204&action=edit

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s