Dissensions en el govern eslovè per les privatitzacions

El ministre de Finances eslovè, Dusan Mramor, ha fet públic un document amb les línies mestra de la seva política pel que fa a privatitzacions. La seva intenció és vendre més empreses públiques i més propietats de l’estat, en una política similar a la que va fer l’anterior govern. Aquestes propostes estan complicant les relacions entre els diversos components de la coalició governamental, ja que consideren que aquest no era l’esperit de l’acord de coalició . A això cal afegir-hi el desacord de bona part de la població.

Fins ara, aquesta oposició l’ha capitalitzada el nou partit emergent de l’esquerra, ZL (Esquerra Unida), liderada pel jove economista de 27 anys, Luka Mejec, i estrella emergent de la política eslovena. Aquest partit va intentar aconseguir la derogació en el Parlament de la privatització de 15 empreses públiques la setmana passada, però no se’n va sortir. Aquesta privatització va ser aprovada pel parlament anterior i, segons el Govern, l’únic que s’està fent és complir els compromisos adquirits per l’Estat. No fer-ho equivaldria, també segons el Govern, a una pèrdua de credibilitat del país.

El govern està format pel partit guanyador de les eleccions del mes de juliol, el Partit de Miro Cerar (SMC), pel Partit dels Pensionistes (DeSUS) i pels socialdemòcrates (SD). L’acord que va segellar la coalició obria la porta a una possible revisió de les privatitzacions. La intenció, però, de Miro Cerar, gran guanyador de les eleccions era incorporar-hi també el partit de centre dreta Nova Eslovènia, cosa que hauria donat al nou gabinet un caire més “liberal”, però aquesta formació va declinar-ne l’oferiment.

Dels tres socis del govern, els socis menors, el Partit dels Pensionistes (DeSus), el més a l’esquerra de l’equip de govern, i els socialdemòcrates, també han volgut introduir algunes esmenes a aquestes propostes. I, sobretot, el que pretenen és que no se’n facin més, de privatitzacions. Són conscients del profund desgast electoral que això els pot provocar. A més, creuen, que s’està traint l’esperit de l’acord de coalició.

El líder del Partit dels Pensionistes, Karl Erjavec, creu que no cal aprofundir en les privatitzacions i que no cal vendre més actius estatals, tot i acceptar que les empreses que s’havia acordat de vendre pel parlament anterior, s’han de vendre. Un dels líders socialdemòcrates, Matjaz Han, també ha fet saber que no estan d’acord amb més privatitizacions.

Tot i això, el principal partit de la coalició governamental, el Partit de Miro Cerar, es nega a replantejar-se les seves intencions. I ha insistit que aquestes empreses han de ser venudes.

Pel que fa a l’oposició, formada majoritàriament per partits de tall conservador, estan d’acord amb aquest procés. Tant Nova Eslovènia (NSI) com l’Aliança Alenka Bratusek (Zaab) es mostren preocupats per la desestabilització que poden provocar aquests desencontres entre els membres de la coalició governamental.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s