Branimir Glavas, criminal de guerra, en llibertat

Una sentència judicial anul·la la condemna per crims de guerra de Branimir Glavas. Aquesta sentència es va fer pública aquest dimarts. La decisió permet que Glavas pugui sortir de la presó bosniana on està reclòs i pugui tornar cap a Osijek, la seva ciutat natal a Eslavònia.

Glavas era un dels membres més eminents  del partit de Franjo Tudjman, la Comunitat Democràtica Croata (HDZ), partit del qual era fundador. Va ser escollit com a diputat del paralment croat ja a les primeres eleccions,  i va ser alcalde de la municipalitat d’Osijek- Baranja. Aquest “comtat”, que és el nom que reben aquestes divisions administratives croates,  està situat a Eslavònia, a la part més oriental de Croàcia i propera a Sèrbia. Ben a la vora hi ha la ciutat, tristament famosa, de Vukovar. L’Eslavònia oriental és una de les zones, amb la Krajina, on es concentra un percentatge més elevat de població sèrbia a Croàcia.

Glavas va ser acusat per primera vegada l’any 2005, per la justícia croata, arran dels fets esdevinguts durant la Guerra de Croàcia. Després d’aquesta acusació, va abandonar l’HDZ i va fundar un nou partit, l’Assemblea Democràtica Croata d’Eslavònia i Baranja, clarament ubicat a l’extrema dreta.  Se l’acusava de d’haver comès crims de guerra, mort i tortures, i de permetre que se’n cometessin, contra la població civil sèrbia. Finalment va ser condemant a 10 anys de presó. El fet que fos conegut com a “pare i mare d’Eslavònia” demostra el gran poder que va arribar a adquirir.

Després de fugir , va tornar a ser empresonat a Bòsnia i Hercegovina, l’any 2010, on ha estat tancat fins ara, arran d’un acord entre tots dos estats, que permet complir les condemnes d’un estat a l’altre . Tot això va provocar que fos expulsat del  Parlament i que se li retiressin totes les medalles i honors, que havia guanyat com a general de l’exèrcit croat, encara que se li va rebaixar la pena a només vuit anys.

Els principals representants de la comunitat sèrbia a Croàcia ja han manifestat el seu malestar per aquesta resolució judicial. Consideren que aquest alliberament  és un insult a les víctimes civils de la guerra. D’altra banda, el govern serbi també ha deplorat aquesta decisió.

Glavas, per a molts, és un símbol de les atrocitats comeses perm les forces ústaixes durant la guerra, i ha estat equiparat al serbi Seselj, que en aquests moments també està en llibertat.

One thought on “Branimir Glavas, criminal de guerra, en llibertat

  1. El metal got (@britishsteel87) 3 febrer 2015 / 7:29 AM

    No deixa de sorprendre’m que gent com aquesta no hagi estat mai reclamada pel TPI… Que després passa el que passa i acaben en llibertat igual eh, però si l’han condemnat en un tribunal domèstic vol dir que motius hi hauria hagut perquè el cridessin des d’Holanda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s