Més manifestacions i aldarulls a Kosova

Els greus incidents que van tenir lloc a Prístina, en finalitzar la manifestació de dissabte passat a la tarda, ahir, dimarts, es van repetir, fins i tot, amb més virulència.

A la manifestació de dissabte, un dels oradors, el líder de Vetevendosje, Albin Kurti, va advertir al govern que si no es prenien determinades mesures, la manifestació es repetiria el dimarts d’aquesta setmana. Després que el govern anunciés que no pensava canviar la seva política i, per tant, que no accediria a cap de les dues demandes que reclamaven els manifestants, es va fer oficial la convocatòria.

De resultes de la concentració, es van practicar 120 detencions després dels avalots que hi hagué davant la seu governamental. Aquesta vegada la policia ha tornat a actuar amb molta violència, més encara que la que va demostrar dissabte passat. És evident que es va fer un ús abusiu dels gasos lacrimògens, per exemple, cosa que va provocar la intoxicació d’algunes persones.

Els motius de la manifestació eren la demanda de dimissió del ministre de la Llista Sèrbia Aleksander Jablanovic, acusat d’insultar els albanesos, i la nacionalització de les mines de Trepca, una part de les quals és a la zona nord de Kosova. Les pressions del govern de Belgrad van fer que el govern kosovar finalment es desdigués d’aquesta darrera decisió, cosa que ha provocat les ires de tots els partits de l’oposició. Aquests partits han denunciat que actuacions d’aquest tipus demostren la independència limitada de què gaudeix el país. Aquesta sensació es veu incrementada pel fet que l’acord per formar el nou govern es va signar davant la presència de l’ambaixadora nord-americana, Tracey Anne Jacobson, que ha condemnat amb particular duresa els aldarulls.

Segons fonts hospitalàries s’han atès 107 policies ferits i 53 manifestants.

El govern i l’oposició s’han responsabilitzat mútuament dels aldarulls. Per al govern, les accions “violentes” dels manifestants demostren que l’objectiu dels partits opositors es enderrocar el govern, de manera il·legítima.

Els partits de l’oposició, per la seva banda, insisteixen que les manifestacions han estat pacífiques, fins al moment que ha aparegut la policia antiavalots. Ramush Haradinaj, de l’Aliança per al Futur de Kosova (AAK) ha corroborat que les protestes continuaran. El mateix ha fet Albin Kurti, de Vetevendosjie.

En el següent enllaç, podreu trobar la informació relativa a la manifestació de dissabte passat, i als motius de les mobilitzacions:

https://balcaniablog.wordpress.com/2015/01/26/manifestacio-a-pristina-que-acaba-amb-violents-enfrontaments/

2 thoughts on “Més manifestacions i aldarulls a Kosova

  1. El metal got (@britishsteel87) 3 febrer 2015 / 7:23 AM

    Si parlen d’independència limitada, és evident que han de mirar Sèrbia, però crec que sobretot haurien de mirar cap a la OTAN i els EEUU…La constitució que tenen és bàsicament una barra lliure internacional…

    • Josep Dorca 4 febrer 2015 / 3:10 PM

      Sí.És veritat. De fet, l’últim govern s’ha format a instàncies dels EUA. El fet que se signés l’acord davant la presencia de l’ambaixadora ho diu tot. A Kosova, com a tota arreu, però encara més, hi cal un canvi radical.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s