Manifestació a Prístina, que acaba amb violents enfrontaments

La policia de Kosova va dispersar violentament, amb gasos lacrimògens, una manifestació convocada aquest 24 de gener a Prístina, la capital del país. Aquesta manifestació havia estat convocada per diverses organitzacions opositores amb dos objectius. D’una banda es reclamava la dimissió del ministre serbi Aleksandar Jablanovic i, d’altra banda, es reivindicava el control de les mines de Trepca pel poder estatal de Kosova. 

Segons les fonts, els assistents a la manifestació de la tarda de dissabte eren entre set i deu mil persones. Van ser convocats per diverses organitzacions, la més important de les quals era, sens dubte, el partit Vetevendosje (Autodeterminació), que s’ha convertit, després del pacte entre els dos principals partits de Kosova, PDK i LDK (Partit Democràtic de Kosova i Lliga Democràtica de Kosova, respectivament), en el principal grup opositor. Es considera que ha estat la manifestació més gran que hi ha hagut en aquesta capital des del moment que el país va accedir a la independencia. També hi van donar suport els altres dos partits de l’oposició, l’Aliança per al Futur de Kosova i Iniciativa per Kosova. També va tenir un paper molt important en la convocatòria, l’ONG creada per les mares de les víctimes de la guerra.

Un dels motius pels quals es va convocar era la demanda de la dimissió del ministre de la Llista Sèrbia, Aleksandar Jablanovic. Els convocants consideren que havia insultat els albanesos quan, amb motiu, de les celebracions del Nadal (l’ortodox se celebra uns quinze dies després que el nostre) havia titllat de salvatges els albanesos que s’oposaven a l’arribada de pelegrins serbis a la ciutat de Gjakova (Djakovica). A més, va arribar a dir que ignorava que, en aquesta ciutat, unitats sèrbies massacressin ciutadans albanesos durant la guerra de 1999. Tot i que posteriorment va reconèixer el seu error i va demanar disculpes, les demandes de dimissió no s’han aturat. Hi ha hagut constants manifestacions a la ciutat de Gjakova amb aquest objectiu. Els convocants albanesos no es volen creure que Jablanovic ignorés el que va passar  en aquesta ciutat durant la guerra.

L’altre motiu de la manifestació és la pugna pel control de les mines de Trepca, al nord de Kosova. Els manifestants demanen que aquestes mines, la principal riquesa del país, siguin recuperades pel govern de Kosova i estiguin sota control estatal. De fet, els minaires albanesos han fet fa força dies de vaga per reclamar precisament això. Dilluns passat, el Parlament havia de votar una resolució en aquests termes, però les pressions del govern de Belgrad, segons l’oposició, van fer que aquesta votació s’ajornés.

Albin Kurti, líder de Vetevendosje i principal orador de l’acte va donar com a termini, al govern, aquest dilluns per cessar del càrrec Jablanovic.

Al final de la manifestació, alguns manifestants, segons la versió policial, van atacar amb pedres la seu governamental. Arran dels enfrontaments, vint-i-dues persones van ser arrestades. La versió de l’oposició, en canvi, és ben diferent i acusa les forces d’ordre públic d’actuar violentament contra els manifestants sense cap motiu.

El portaveu del govern, Arban Abrashi, per la seva banda, ha condemnat els actes de violència comesos, segons ell, pels manifestants. Ha insistit, particularment, en el fet que van ser atacats diversos periodistes, cosa que considera inadmisible. Pel que fa a l’ultimàtum de Kurti, ha fet saber que el govern no l’accepta i que aquesta no és la seva manera de fer política.

One thought on “Manifestació a Prístina, que acaba amb violents enfrontaments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s