Kočani Orkestar, la famfàrria dels roms de Macedònia

La Kocani Orkestar (de Macedònia), la Fanfare Ciocarlia (de Romania) i la famfàrria sèrbia de Boban Marković, són els tres grans grups que representen millor la tradició de les famfàrries dels roms balcànics, i són les més conegudes als països occidentals. En el cas de la Kocani, la fama li ve donada, fora de les fronteres balcàniques, per la seva intervenció al film d’Emir Kusturica El temps dels gitanos.

Les famfàrries són grans formacions, sobretot instrumentals, amb predomini absolut dels instruments de vent que recullen part de la tradició musical rom i també d’altres influències, com la de les bandes militars otomanes. El seu objectiu és posar música a les diverses celebracions i rituals de la vida quotidiana.

Tal com indica el seu nom, aquest grup és originari de la localitat de Kocani, de l’est de Macedònia, no gaire lluny de la frontera amb Bulgària. Sembla que a principis del segle XX es van establir en aquest localitat les famílies roms d’on provenen els músics que conformen la Kocani.

És difícil dir quan es va formar, ja que els roms de Kocani sempre havien tocat en tota mena de festes i celebracions, casaments, funerals, batejos… sense tenir unes formacions estables. Va ser a partir dels anys setanta que van començar a tenir una formació més estable. El primer nom que va tenir el grup, una vegada format com a tal, va ser de Duvacki Oskestar. El disc que els va fer saltar definitivament a la fama el van enregistrar l’any 1997.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s