Grabar-Kitarovic, primera dona presidenta de Croàcia

Les eleccions que van tenir lloc aquest diumenge passat a Croàcia van tenir, tal com s’esperava, uns resultats molt ajustats. Finalment, la candidata guanyadora va ser la presentada per la Comunitat Democràtica de Croàcia, Kolinda Grabar-Kitarovic, que va obtenir un 50,7% dels vots, mentre que el seu rival, el socialdemòcrata Ivo Josipovic, va quedar a només un 1,’4% percentual de distància. La distància real entre els dos candidats, doncs, ha estat, només de 32.435 vots, fet insòlit en unes eleccions presidencials fetes en aquest país en els últims anys.

Les enquestes prèvies a la primera volta, el 28 de desembre, donaven com a guanyador Josipovic, el president sortint. Aquell dia els resultats ja es van ajustar molt, tot i que Josipovic va aconseguir, encara, més vots que Grabar-Kitarovic (l’avantatge era del 38,4% contra el 37,2%). Cal dir, però, que l’afluència a les urnes va ser molt baixa, amb tan sols un escàs 37% de participació, que demostra el desencís popular. Aquesta vegada, en canvi, la participació s’ha incrementat fins al 59%, per tant, de manera molt notable.

Una altra dada que demostra aquesta desil·lusió és l’elevat nombre de vots en blanc, que en aquesta segona volta ha arribat fins a la xifra de 60.728. Tot sembla indicar que aquest elevat nombre de vots pot haver perjudicat més el candidat socialdemòcrata.

També és evident que el vot de la diàspora ha afavorit la candidata de l’HDZ. Segons les dades aportades per diferents mitjans croats, el 91,1% d’aquests vots han anat adreçats a Grabar-Kitarovic. A Bòsnia, on l’HDZ té una estructura molt consolidada, el percentatge de vots que ha obtingut ha estat del 93%.

Una altra dada que pot explicar el fracàs de Josipovic ha estat el mal resultat de Josipovic a la capital del país, Zagreb, que representa prop d’una cinquena part del cos electoral.

Caldrà veure, doncs, en què pot canviar la política del país a partir d’ara. Milorad Pupovic, per exemple, el líder més visible de la comunitat sèrbia del país, ha anunciat que tem que les relacions amb Sèrbia se’n puguin ressentir, i que els avenços d’aquests darrers anys se’n puguin anar en orris. D’altra banda, també tem que es puguin reactivar conflictes com el de Vukovar.

De moment, Grabar Kitarovic ja ha anunciat que el principal objectiu de la seva presidència serà fer sortir el país de la greu crisi en què es troba, i també reforçar els lligams amb la Unió Europea i l’OTAN.

Finalment, hi ha la incógnita de com serà la cohabitació entre la presidenta conservadora i el gabinet liderat pel socialdemòcrata Zoran Milanovic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s