Segona volta de les eleccions presidencials de Croàcia

Aquest diumenge, 11 de gener, té lloc la segona volta de les eleccions presidencials de Croàcia, a resultes del fet que cap dels quatre candidats que es van presentar a les eleccions del 28 de desembre obtingués més del cinquanta per cent dels vots.

Els candidats que van aconseguir un  nombre més elevats de vots són el socialdemòcrata, i actual president, Ivo Josipovic i la candidata del principal partit de l’oposició, la Comunitat Democràtica Croata (HDZ), Kolinda Grabar-Kitarovic. Els resultats d’avui són, ara per ara, molt incerts, ja que les enquestes pronostiquen un nombre de vots molt similars per als dos candidats.

Josipovic va obtenir el 38,46% dels vots i la seva oponent Kolinda Grabar-Kitarovic el 37,22%. A efectes pràctics això va representar aproximadament només uns vint mil vots de diferència. A això s’hi afegeix el fet que el tercer candidat en les eleccions del desembre, el jove Ivan Vilibor Sincic, no ha donat cap instrucció als seus votants. No només això, sinó que ha afirmat que no aniria a votar-ne cap. Sincic va ser la gran sorpresa de la primera volta de les eleccions, ja que va obtenir un 16,42 dels sufragis, resultat que no esperava ningú. Va arreplegar el vot, sobretot, de l’electorat a l’esquerra dels socialdemòcrates.

Aquest dijous mateix, precisament, Sincic va ser arrestat durant unes hores després que amb una quarantena de membres de l’ONG Zivi Zid fes una acció de protesta contra uns desnonaments. Va aprofitar l’acció per denunciar la hipocresia del sistema polític croat.

La candidata conservadora sí que ha rebut, en canvi, el suport de l’altre candidat que no ha passat a la segon volta, l’ultradretà Milan Kujundzic, que amb un migrat 6,3 % va quedar molt per sota de les expectatives. No és estrany aquest suport, ja que Grabar-Kitarovic, exdiplomàtica de l’OTAN, és membre de l’ala més dretana del partit. Un fet molt destacat en les tertúlies croates aquests darrers diez, ha estat l’anunci d’aquesta candidata que en cas que no guanyi les eleccions tornarà a la seva feina habitual, a l’OTAN. Aquesta actitud demostra molt poc interès en la política croata, i fins i tot menyspreu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s