Els estudiants de Macedònia es mobilitzen contra el govern

Aquest dies s’estan vivint les mobilitzacions estudiantils més importants de la història de la Macedònia independent. L’espurna que ha provocat tot aquest seguit de protestes, que van guanyant intensitat a mesura que passa el temps, va ser la proposta governamental d’introduir un nou sistema d’exàmens, per tal d’assegurar, segons el Ministeri d’Educació, el nivell dels universitaris macedonis.

Ara per ara, les protestes populars en aquest país balcànic són escasses, i només tenen una autèntica magnitud les motivades per la qüestió ètnica, bàsicament albanesa. En les manifestacions que han tingut lloc darrerament es dóna el fet, bastant insòlit, que estudiants albanesos i macedonis hi participen conjuntament.  S’hi han arribat a aplegar unes dotze mil persones, xifra molt elevada en accions d’aquest tipus a Macedonia.

Hi ha hagut manifestacions, sobretot, a la capital, Skopje, però també han estat importants les concentracions a d’altres ciutats, com Bitola i Prilep.

Molt probablement, els molt elevats índexs d’atur juvenil, l’horitzó de l’emigració com a única sortida possible i la percepció del país com a niu de corrupció han provocat aquest esclat malestar, creixent, entre el jovent. Una mesura com aquesta és vista com una trava més que s’haurà de superar sense cap compensació posterior.

No només s’han mobilitzat els estudiants, sinó que també ho han fet els equips directius de diferents facultats i universitats i bona part del professorat. Algunes facultats s’han adherit formalment a les protestes, com la de Dret, Art Dramàtic, Ciències, Matemàtiques o Filologia.

Tot i aquesta onada de protestes, el govern, per via del ministre Abdulaquim Ademi, ja ha manifestat que no té cap intenció de modificar la seva proposta. Per aquest motiu, els dirigents de la protesta han demanat ja una reunió amb el president del país, Gheorghe Ivanov, per tal que faci d’intermediari.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s