Quatre apunts sobre Moldàvia

Aquest mes de desembre s’han practicat detencions de diferents persones acusades de traficar amb urani a la República de Moldàvia. Segons fonts policials, un dels detinguts intentava vendre 200 grams de material radiactiu (de l’isòtop urani 238). La quantitat que esperaven obtenir d’aquesta venda ascendia a la quantitat d’un milió sis-cents mil euros. No és la primera vegada que es fa una detenció d’aquest tipus a Moldàvia: les anteriors detencions relacionades amb tràfic d’urani es van efectuar l’any 1991.

D’altra banda, en clau de política interior, el Partit Comunista de la República de Moldàvia, el gran perdedor de les darreres eleccions, s’ha mostrat disposat a cooperar amb el govern prooccidental, format pel Partit Democràtic, el Partit Liberal i el Partit Liberal Democràtic. Així ho ha fet saber el secretari general del partit, Vladímir Voronin, en unes declaracions que han sorprès l’opinió pública. Per la seva banda, el Partit Socialista, que ha adoptat el paper de principal partit de l’oposició ha denunciat el clima en què es van fer les eleccions. Posa com a exemple de l’enrariment polític, la prohibició de la participació en els comicis d’un partit prorus.

El ministre d’afers estrangers d’Ucraïna, Stepan Poltorak,  considera encara el territori de Transnístria, a la frontera occidental, com un perill per a la seguretat del seu país. El fet que encara hi sigui present el que era el 14è exèrcit soviètic és vist com una amenaça real en aquests moments de conflicte obert amb Rússia.

El principal dirigent d’aquesta república autoproclamada, de Transnístria, ha visitat aquesta semana Moscou, on s’ha entrevistat amb Dmitri Rogozin, vicepresident del govern rus. Rogozin s’ha compromès a ajudar Transnístria, però ha volgut deixar clar que aquest ajut serà de carácter civil i no militar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s