Cimera a Belgrad de líders de la Xina i de països de l’Europa central i oriental

Des de fa anys, la Xina està intensificant la seva activitat a tots els països de l’àrea balcànica, com està fent arreu del món. Aquest dilluns ha començat una cimera internacional de dos dies a la capital sèrbia, amb representants de diversos països de l’Europa central i oriental .

Un fet que demostra l’alta voldada i les pretensions d’aquestes reunions és l’elevat nombre de participants. En aquesta cimera hi participen ministres de setze estats.

Que Sèrbia hagi estat el país triat com a país amfitrió no és gens casual. La Xina ha tingut una actitud molt amistosa envers els diversos governs serbis, ja des de l’època de Milosevic. Va ser, junt amb Rússia, un dels pocs estats que es va oposar frontalment als bombardejos que va patir el país durant la guerra de Kosova. El fet que la seva ambaixada també fos víctima dels bombardejos va fer que la postura del gegant asiàtic fos més bel·ligerant en el seu suport a Sèrbia.

Des de llavors, el nombre d’inversions xineses no hi ha parat de créixer. Un exemple d’això, anunciat fa pocs dies, és la nova construcció d’un pont sobre el Danubi, a Belgrad.

També s’ha fet públic fa no gaire una línia de crèdit a Moldàvia de mil milions de dòlars.  A Bulgària, les inversions xineses s’han quintuplicat en només un any: de 14 mil milions d’euros el 2012 a 85 mil milions en els primers sis mesos de 2013, alhora que l’intercanvi comercial s’ha duplicat en els darrers tres anys. Es poden posar molts més exemples de l’expansió del capital xinès a tots els Balcans.

La inauguració oficial de la cimera va anar a càrrec del primer ministre serbi, Aleksander Vucic.  En el seu discurs inaugural va qualificar-la de punt de trobada de les economies d’orient i d’occident, i va afirmar que aquesta col·laboració només portaria beneficis a ambdues parts.   Va insistir, també, que el que necessita la regió és inversió, i que això la Xina ho pot aportar.

Li Keqiang, primer ministre de la República popular de la Xina, per la seva banda, va defensar que reunions d’aquest tipus ajuden a la cooperació entre la Xina i els països de l’europa de l’Est. També tindran, en les negociacions, un paper rellevant els ministres xinesos de Transport i de Comerç. El fet que el primer ministre s’hagi traslladat a Belgrad demostra l’interès d’aquest país en la zona.

La recessió a la part més occidental del continent pot haver animat els empresaris xinesos a traslladar inversions cap a l’Europa central i oriental, probablement pel baix nivell impositiu i per una mà d’obra barata i qualificada.

Més enllà dels càrrecs polítics assistents, cal destacar la presència de 5.000 membres delegats dels diversos estats, que negociaran projectes en diversos àmbits, com la indústria, transports, informàtica o turisme.  Molt probablement, els projectes que desvetllen més interès són els que tenen a veure amb les infraestructures. Un exemple d’això pot ser la posible construcció d’una línia d’alta velocitat que ha d’unir les capitals hongaresa i sèrbia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s