Atemptats contra comissaries a Macedònia

Durant la nit de dimarts es van produir dos atemptats contra comissaries de policia. Així ho van anunciar les autoritats macedònies l’endemà dels fets.

Sembla ser que les explosions van tenir lloc a les localitats de Tetovo i Kumanovo. Tetovo és la capital de facto dels albanesos de Macedònia, i està situada a la part occidental del país. Kumanovo, per la seva banda, està situada a la part més septentrional, no gaire lluny de la capital, Skopje. En totes dues localitats, la població albanòfona és clarament majoritària.

Es dóna el fet que aquestes dues ciutats van ser els focus més actius durant la breu guerra que va sacsejar Macedònia l’any 2001.

A finals del mes d’octubre també va haver-hi  una temptat contra la seu del govern de Macedònia, quan uns desconeguts van llançar uns projectils contra la façana de l’edifici governamental. Aquesta acció va ser reivindicada per un grup anomenat Exèrcit d’Alliberament Nacional, que és el mateix nom que va adoptar la guerrilla albanesa durant la guerra de 2001.

Fins ara, les autoritats macedònies han optat per minimitzar aquestes accions.

La guerra de 2001 va acabar amb un fràgil equilibri, segellat per l’acord d’Ohrid, que diverses vegades ha trontollat. L’any passat va haver-hi greus conflictes ètnics a tot el país. Aquest any mateix s’han viscut importants mobilitzacions de la població albanesa, que es considera greument discriminada, tot i ser, aproximadament, una mica més del 25% de la població.

Un altre fet que demostra les difícils relacions de les dues comunitats en aquesta república és la cada vegada més tibant relació entre el partit governant, el conservador VMRO-DPMNE, i el seu soci albanès, la Unió Democràtica per la Integració. Aquests darrers dies s’ha especulat més d’una vegada sobre un possible trencament de les seves relacions.

Després de l’estiu, un expolític albanès, Nevzt Halili, va proclamar de manera simbòlica la República d’Il·lírida, que abastava un territori que s’estenia sobre la part més occidental i septentrional del país. El seu objectiu era la de forçar el govern a negociar per tal de convertir Macedònia en una mena de confederació binacional. Es representants dels dos principals partits albanesos, però, no van fer cap cas d’aquesta declaració i tot va quedar en no-res.

Podeu trobar més informació sobre mobilitzacions de la població albanesa a la següent entrada:

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/07/07/manifestacions-a-skopje/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s