Prizren, una de les ciutats amb més simbolisme dels Balcans

Prizren  és una de les ciutats més interessants de Kosova. Està situada a la part occidental d’aquest estat, a pocs quilòmetres de la frontera amb Albània, i no gaire lluny tampoc de la Macedònia. Està envoltada per les muntanyes Sar, que li donen un aspecte molt peculiar.

Per als albanesos en general, i per als de Kosova en particular, és una ciutat que té un valor molt especial, ja que és on es va fundar, l’any 1874,la Lliga de Prizren, moviment que posa les bases del nacionalisme albanès, contra la dominació otomana. Aquest moviment va ser el que va impulsar la lluita per la independència d’Albània i per la reunificació de les terres albaneses. Curiosament, però, aquesta ciutat no ha format mai part de l’estat albanès, que va ser creat l’any 1913.

Hi és molt vívid, encara, el record de les grans massacres que va patir la població albanesa, durant les guerres balcàniques de 1912-1913. Concretament l’octubre de 1912, les forces sèrbies van ocupar la ciutat i van provocar la mort d’entre mil i cinc mil persones, segons les fonts que es consultin.

A part d’aquest alt valor simbòlic, és també un municipi amb una activitat cultural molt intensa.

Des del punt de vista turístic, hi ha una colla d’indrets que val molt la pena de veure. És molt interessant el barri antic, on hi ha el pont vell, en què es poden visitar nombroses mesquites, com la de Kukliben (del segle XVI), la Muderis Ali Efendi (també del segle XVI), la de Sinan Pasha, probablement la més espectacular. També queden encara les restes del minaret d’Arasta. Hi ha unes trenta-cinc mesquites a la ciutat.

No es poden deixar de veure, tampoc, algunes de les esglésies cristianes, ortodoxes i catòliques, com la de Sant Nicolau, o l’església de la Verge de Levisa, o l’església ortodoxa sèrbia de la Salvació. També hi ha moltes cases de personatges prominents que val la pena conèixer i també les restes de la fortalesa construïda per tal de controlar la ciutat, a les muntanyes que l’envolten. Tot plegat, fa que hi hagi com a mínim una sixantena d’edificis dignes de ser visitats.

A tot això, cal afegir-hi, senzillament, la vida quotidiana, amb els carrers, mercats i cafès plens a vessar i la seva població molt hospitalària.

En aquests moments la població, uns 150.ooo habitants, és molt majoritàriament albanesa, més del 80%, però a principis dels anys noranta la comunitat sèrbia i montenegrina que hi vivia era molt més nombrosa. Durant tota la dècada, però, aquest percentatge va anar minvant fins al punt que abans de la guerra era poc més del 5% (segons dades de l’OSCE), i ara és pràcticament inapreciable la seva existència. El barri on vivia la majoria de la població sèrbia va ser devastat després de la guerra. Darrerament refugiats serbis originaris d’aquesta ciutat s’estan organitzant per tal d’aconseguir tornar a les seves llars.

També és la ciutat on hi ha la comunitat turca més nombrosa de Kosova, tot i que era molt més nombrosa en el passat. Una bona part d’aquesta comunitat, amb el pas dels anys, s’ha anat albanitzant. La comunitat turca, però, és força influent, pel fet que Turquia té un paper cada vegada més rellevant tant a Kosova en particular, com als Balcans en general.

També hi viuen força bosníacs (més del 10% dels habitants), roms, aixkalis (roms albanòfons), goranis (eslaus musulmans) i una petita comunitat jueva, de manera que aquesta ciutat és, probablement, la més multiètnica de Kosova. No és gens estrany sentir-hi l’albanès, el serbocroat i el turc, totes tres llengües oficials.

Podeu veure’n imatges en en els enllaços següents:

 

Prizren iz helikoptera

Kosova – Prizren 2013

 

Informació turística:

http://wikitravel.org/en/Prizren

Aquí teniu l’enllaç de les impressions d’un viatger a Prizren, amb moltes fotografies:

http://www.fronterasdepapel.com/2013_julio/Diarios/Los_Balcanes_Diario_Viajes_2_Sandro_Alarcon_2_Fronteras_de_Papel_Revista_Viajes.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s