Resultats provisionals de les eleccions moldaves. Cap on va Moldàvia?

S’han fet públics els primers resultats provisionals de les eleccions que van tenir lloc a Moldàvia aquest cap de setmana. Segons les dades ofertes per la Comissió Electoral Central, amb el 90% dels vots escrutats, tot sembla indicar que els partits proeuropeus aconseguiran  la majoria pel que fa al nombre d’escons, uns cinquanta-cinc.

En el nou parlament hi serien presents, sempre  segons aquests resultats provisionals, cinc partits.

El partit que, per ara, té més vots és el Partit Socialista, amb un 21,38% dels vots. El segueix el prooccidental partit Liberal-Demòcrata, amb el 19,45% dels sufragis, el Partit Comunista, amb el  17,94%, i finalment els també prooccidentals Partit Demòcrata,15.76% dels vots, i el Partit Liberal, amb el 9,38%.

Aquest nombre de vots representaria que el repartiment d’escons afavoriria el PS, amb 25 escons; els liberal-demòcrates, amb 24  ; els comunistes, amb 21; els demòcrates, 19 i els liberals, 12.

Això vol dir que els tres partits de centre-dreta sumarien un total de 55 escons, suficients per poder formar un nou govern. Aquests tres partits són els partits que han estat dirigint, ja, el país en els darrers anys.

Com es pot veure, però, els resultats entre aquestes cinc formacions són molt ajustats. La dada més destacable, sens dubte, és la victòria del Partit Socialista, que fins ara no era present al parlament. La seva victòria, sembla, que ha anat en detriment dels resultats del Partit Comunista, que tenia 42 diputats en el parlament sortint. Si sumem els escons, presumiblement obtinguts, per comunistes i socialistes el total és de 46. Això vol dir que el desgast de les forces governamentals no ha estat gaire important, ja que baixa només de 59 diputats a 55.

Ara bé, també han corregut rumors, aquestes darreres hores, d’una  possible coalició alternativa, formada pel PS, pel PC i pel Partit Demòcrata.

El centre del debat polític de Moldàvia ha estat, i és des de fa bastants anys, precisament cap a on bascula la seva política exterior, si cap a Occident o bé cap a Rússia.

La política per la qual  han optat els tres partits governants aquests darrers anys ha estat la d’acostar-se cap a Europa occidental. En aquest sentit, el més destacable ha estat la signatura de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea aquest mes de setembre passat , que és el mateix acord que va provocar la greu crisi política a Ucraïna.

Tot i això, no és gens clar que la majoria de la població vulgui acostar-se a Europa a canvi d’un allunyament de Rússia. Una dada interessant a tenir en compte, per exemple, és que Vladímir Putin, tal com han revelat algunes enquestes fetes recentment, és el polític més ben valorat en aquest país. D’altra banda, els lligams econòmics amb Rússia són, també, molt forts.

Cal dir, que el Partit Comunista, que va estar en el poder entre 2001 i 2009  no es va caracteritzar per fer una política  que aquí poguéssim qualificar d’esquerres. Moltes vegades el seu discurs és bàsicament populista i , en alguns temes, profundament reaccionari, com ho demostra la seva postura sobre la família, l’homosexualitat.

Una dada preocupant, pel que fa a la salut democràtica d’aquest estat és el fet de la prohibició de la participació en les eleccions del partit Pàtria. Aquesta anul·lació es va fer efectiva el dia 27 de novembre, molt pocs dies abans de eleccions. L’argument que es va utilitzar és que aquesta partit, liderat per l’home de negocis Renato Usatai, era finançat des de Moscou. Tot i això, molt probablement, els vots que haurien anat adreçats a aquesta formació hauran anat a parar al Partit Socialista i al Partit Comunista, considerats prorussos.

D’altra banda, hi ha els conflictes latents de Transnístria i Gagaúsia, que no s’han resolt i que estan en punt mort des de fa temps.

Finalment,  una altra dada rellevant és el baix índex de participació, que s’ha situat entorn del 55% dels vots. A cada contesa electoral la participació és menor.

 

Us recomano la lectura de l’article: Moldàvia afronta el seu destí, publicat al blog Eurasia.cat, blog queaprofito per recomanar-vos. Aquí en teniu l’enllaç:

https://eurasiacat.wordpress.com/2014/11/30/moldavia-afronta-el-seu-desti/

2 thoughts on “Resultats provisionals de les eleccions moldaves. Cap on va Moldàvia?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s