El monestir de Humor, un dels més bonics monestirs pintats de la Bucovina

El monestir de Humor és un dels més bonics i interessants que hi ha a la Bucovina. Està situat molt a prop de la ciutat de Gura Humorolui, a poc més de cinc quilòmetres de Suceava, la capital.

Va ser construït a principis del segle XVI, sota els auspicis del voivoda Petru Rares i el seu canceller, Teodor Bubuiog. Va ser edificat sobre els fonaments d’un monestir més antic, probablement d’inicis del segle XV.

No se saben ben bé els motius pels quals el primer monestir va ser enderrocat, ja que arribà a ser un centre cultural de gran importància, com ho demostra el fet que Esteve el Gran ordenés al cal•lígraf Nicodim, monjo del Monestir de Putna, copiar els quatre Evangelis, un manuscrit decorat amb miniatures. Aquest manuscrit és considerat com una autèntica joia.

Durant el segle XVII es va fortificar, cosa que li dóna un aspecte molt característic, tot i que no n’és l’únic cas. L’any 1775, la nova administració austríaca, sota la qual va quedar la Bucovina, va fer tancar-lo.

El més destacable d’aquest monestir són els impressionants frescos, que cobreixen bona part dels seus murs, tant interiors com exteriors. En aquest sentit, el seu valor pot arribar a ser comparable als del monestir de Voronet, el monestir moldau més conegut arreu del món.

Aquests frescos recreen fets històrics com el setge de Constantinoble o d’altres, més estrictament, de caràcter religiós, com el Judici final, a la parets del monestir.

També és destacable un Himne a la Verge, inspirat en un poema del patriarca Sergi de Constantinoble, que té a veure amb la intervenció miraculosa de la Mare de Déu en la salvació de la ciutat des de la conquesta persa l’any 626.

L’església forma part de la llista d’esglésies pintades de Moldàvia que són considerades Patrimoni de la Humanitat.

En el següent enllaç, podreu veure imatges d’aquest monestir: Manastirea Humor, editat per Romania Pitoreasca

Detalls dels frescos: les tres primeres fotos són manllevades de Photo Pin, pàgina amb fotos gratuïtes per a blogaires. Les tres últimes són de Josep Dorca.

Humor Monastery in Moldavia, 1530, exterior painting (61)

Humor Monastery - Romania

Humor Monastery - Romania

 

4

3

2

One thought on “El monestir de Humor, un dels més bonics monestirs pintats de la Bucovina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s