L’exfamília reial de Iugoslàvia reclama propietats a Montenegro

L’exfamília reial iugoslava ha demanat que se li retornin propietats que tenien a Montenegro. La família Karadjordjevic, que va ser foragitada del poder després de la Segona Guerra Mundial, pretén que, tal com s’ha fet a Sèrbia, se li retornin els béns confiscats pel govern comunista.

En els darrers anys, diverses exfamílies reials balcàniques han intentat recuperar cert protagonisme. L’exemple més notori és el cas de l’hereu a la corona búlgara, Simeó. Va arribar a ser escollit primer ministre del seu país, després d’aconseguir un gran suport electoral. Un cop acabat el seu mandat, però, no s’ha retirat del tot de la vida pública i ha mantingut una rellevància pública notòria.

En el cas dels països exiugoslaus, hi ha hagut diversos moviments de la família Karadjordjeciv per tal de recuperar alguns dels seus privilegis. La família Karadjordjevic va començar a ostentar la corona iugoslava després de la creació del regne unitari dels serbis, croats i eslovens, que l’any 1929 esdevingué Iugoslàvia. Era la família que regnava a Sèrbia. A Montenegro, per la seva part,i això és molt menys conegut, hi havia una altra família regnant, la Njegos-Petrovic, que en crear-se el nou estat va perdre el seu estatus. Aquesta família també ha fet diverses accions per tal de recuperar un cert paper, ni que sigui simbòlic, i propietats en el nou Montenegro independent.

Fa uns dies, un representant de la família Karadjordjevic a Montenegro va fer saber que els descendents de l’antiga família reial havien iniciat les accions legals per recuperar propietats en aquest país.

Segons informa el diari digital Balkan Insight, les propietats que reclamen són tres. D’una banda, reclamen la casa on el rei Alexandre va néixer, a la capital històrica de Montenegro, Cetinje; també pretenen recuperar una vil•la de luxe a la localitat costanera de Milocer, molt a prop de la ciutat turística de Budva, que en aquests moments és un hotel de luxe, propietat de l’estat, però llogada a una empresa de Singapur, que és qui el gestiona; la darrera de les propietats reclamades és un castell al llac Shkoder, prop de la frontera amb Albània, que va servir com a residència d’hivern de la família reial.

Fa un temps, informa el mateix mitjà, la família reial ja havia emprès accions amb aquest objectiu, sobretot a resultes de la sentència d’un tribunal de Belgrad, que reconeix que se li van prendre il•legalment els seus béns l’any 1947, a Sèrbia, sentència que els permetrà recuperar les propietats confiscades.

Podeu trobar la informació, publicada a Balkan Insight, en el següent enllaç:http://www.balkaninsight.com/en/article/karadjordjevics-await-restitution-of-their-montenegro-propety

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s