Seselj torna a Sèrbia

El Tribunal Internacional de l’Haia ha concedit, aquesta setmana, la llibertat condicional a Vojislav Seselj per raons humanitàries, notícia que ha provocat una allau de reaccions en tots els països balcànics. Se li ha concedit aquesta llibertat a causa del greu deteriorament de la seva salut.

Seselj es va lliurar voluntàriament a la justícia internacional l’any 2003. El judici, que va començar l’any 2007, s’ha anat allargant molt. Se n’esperava la sentència definitiva l’octubre de l’any passat, però davant dels recursos presentats per la suposada parcialitat del jutge, es va ajornar. Un nou jutge ha de portar aquest cas, però és segur que el veredicte no es farà públic, com a mínim, fins a finals del 2015.

Seselj va néixer a Sarajevo en el si d’una família “serbobosniana” l’any 1954. Va liderar el Partit Radical Serbi durant els anys noranta i fou aliat de Milosevic. Finalment, però, Milosevic i Seselj van distanciar-se quan Seselj va acusar Milosevic d’abandonar la república Serpska, fins al punt que va arribar a ser empresonat. Durant la guerra de Kosova tornà a acostar-s’hi i va formar part del govern d’unitat nacional, entre 1998 i 2000. Se l’acusa de crims de guerra comesos a Bòsnia i Hercegocina, Croàcia i Sèrbia.

Tot i el seu delicat estat de salut, es va adreçar a la multitud que hi havia congregada a la plaça de la República a Belgrad, i ho va fer utilitzant el seu to habitual. Segons dades aportades per la premsa sèrbia, els assistents a l’acte eren uns tres mil.

Va acusar el Tribunal de l’Haia de no tractar igual tots els acusats de crims durant les guerres balcàniques. Per a ell, als serbis se’ls han dictat sentències draconianes, mentre que els croats, sempre segons ell, no han estat condemnats, els albanesos han estat alliberats i els musulmans només han estat condemnats a un o dos anys de presidi.

També va carregar contra els actuals president i primer ninistre de Sèrbia, Nikolic i Vucic respectivament, als quals acusa de tebior en la defensa dels interessos nacionals, en definitva de traïdors a la pàtria.

A més, va aprofitar per renegar de l’acostament a la UE (el govern serbi està negociant el futur ingrés del país a la UE) i per reivindicar l’aproximació a Rússia, tradicional aliada de Sèrbia. Va proposar Putin com a model a seguir que, segons Seselj, ha sabut fer front a les pressions occidentals.

Ara fa pocs dies, coincidint amb la celebració de l’aniversari de l’alliberament de Belgrad, Putin va visitar Sèrbia. Aquests dies, el patriarca Kiril, patriarca d el’església ortodoxa russa està de visita a Sèrbia. Aquestes dades confirmen l’encara bona sintonia entre tots dos estats.

Per contrastar les opinions de Seselj sobre les sentències del Tribunal de l’Haia, podeu consultar l’entrada següent:

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/03/02/la-missio-de-losce-a-bosnia-i-hercegovina-ha-elaborat-un-mapa-en-linia-sobre-els-crims-de-guerra/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s