Goran Petrovic, Bajo el techo que se desmorona

898

Goran Petrovic és un dels escriptors vius més reconeguts de Sèrbia, i també un dels més traduïts. S’han fet nombroses traduccions de les seves obres a l’anglès, francès, italià, alemany, rus i polonès. En castellà, l’editorial Sexto Piso ha publicat algunes de les seves novel•les, com El cerco de la Santa Salvación, Atlas descrito por el cielo, La mano de la Buena Fortuna i Diferencias. Malauradament no hi ha cap traducció al català de les obres d’aquest autor.

Va néixer a Kraljevo, a Sèrbia, l’any 1961.Va estudiar llengua i literatura sèrbia a la Facultat de Filologia de la Universitat de Belgrad. L’any 2000, se li va concedir el premi NIN, un dels més prestitgiosos de la literatura en serbocroat.

El primer llibre que va publicar va ser Consells per a una vida fàcil, l’any 1989. Des de llavors ha publicat un seguit de novel•les, normalment breus, totes molt ben rebudes per la crítica.

L’obra que presentem, que en castellà ha estat traduïda com Bajo el techo que se desmorona, té com a eix central un dia de l’any 1980 a la seva ciutat natal, una població no gaire gran i provinciana del centre de Sèrbia, i gira al voltant d’un cinema, el cinema Uranija. Nó és gaire difícil de trobar-hi contactes amb la genial pel•lícula Cinema Paradiso.

El centre de l’acció s’esdevé precisament el dia que és anunciada la mort del mariscal Tito. Amb aquesta excusa, es presenten`, en clau irnica, una trentena de personatges, que són, col·lectivament els autèntics protagonistes de la novel•la. Així, a través de tota aquesta galeria de “celebritats” locals, heroiques i de vegades grotesques, ens passa pel davant bona part de la història sèrbia i iugoslava dels darrers cinquanta anys, amb totes les seves grandeses i misèries.

El nexe d’unió de tots és el cinema, l’Uranija, que va ser fundat en una sala del Gran Hotel Jugoslavija, que es va construir quan Iugoslàvia encara no existia. Més endavant, ja durant l’època sociaslista, l’hotel va ser nacionalitzat, moment a partir del qual només s’hi van poder veure pel•lícules iugoslaves i soviètiques. Després de l’any 1948, any en què Iugoslàvia s’allunya definitvament de l’URSS, s’hi comencen a projectar pel•lícules occidentals, cosa que fa que els turistes rusos vegin Iugoslàvia com un paradís de llibertats.

L’obra està construïda, doncs, com un gran mosaic on s’ajunten història i ficció, però en el fons tot plegat és una excusa per fer una crítica a l’església, al comunisme, als personatges que saben canviar-se de jaqueta, una crítica a a la pedanteria, a la mediocritat, a la burcocràcia…

La ironia és sempre present en aquesta breu novel•la, que té poc més de cent cinquanta pàgines, i n’és, probablement, el principal tret distintiu.

Alguns dels personatgs són particularment entranyables, com el senyor Svabic, que és l’operador del cinema, el qual fa una gran pel•lícula a partir de diferents talls que ha anat fent de les diverses pel•lícules que s’hi han projectat, o l’oficial Avramovic, “comunista” totalment acrític acostumat a rebre ordres i que sempre dóna la raó a qui parla, encara que no sàpiga de què, i que acaba sent un fervent nacionalista seguidor de Milosevic. També hi apareix la família musulmana que, sense saber per què, haurà d’acabar abandonant la ciutat i marxar cap a Bòsnia… I tants d’altres.

Això sí, una crítica que se li pot fer, i és una autèntica llàstima que sigui així, i sobta molt, és que pràcticament la totalitat dels personatges són masculins. Això també ens diu molt. Tot i això, llegir aquesta narració és una autèntica delícia.

2 thoughts on “Goran Petrovic, Bajo el techo que se desmorona

    • Josep Dorca 20 Novembre 2014 / 7:14 AM

      A mi em va agradar. Té una estructura molt senzilla, però hi acaben sortint molts temes sense que te n’adonis. El vaig llegir d’una tirada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s