5 d’octubre: eleccions generals a Bulgària

Aquest diumenge, 5 d’octubre, tindran lloc les eleccions generals anticipades que es van anunciar abans de l’estiu. Tot sembla indicar que el panorama polític búlgar es complica cada vegada més. És molt possible que en el nou parlament hi siguin presents fins a set forces polítiques, fet insòlit en el parlamentarisme d’aquest país balcànic.

Aquests dies han aparegut a la premsa búlgara diversos sondejos que apunten en aquesta direcció. Sembla bastant clar que els partits que obtindran una nombre de vots més elevat seran els tres partits tradicionalment més potents. Una de les darreres enquestes publicades dóna al conservador GERB una intenció del vot del 31%. En segon lloc, sempre segons el mateix sondeig, queda el Partit Socialista Búlgar, amb un 21% (el PSB és l’actual partit governant en coalició amb el partit de la minoria turca). El Moviment pels drets i les llibertats, el partit de la minoria turca, pot obtenir cap al 14% dels vots. Aquest partit, per motius evidents, és el que manté sempre uns percentatges de vots més estables.

Un fet que pot perjudicar aquesta darrera formació és la campanya que han organitzat diferents grups nacionalistes, entre els quals cal destacar el partit Bulgària Sense Censura, creat fa relativament poc temps i que va aconseguir uns molt bons resultats a les darreres eleccions per al Parlament europeu, de bloquejar la frontera per tal d’impedir que persones provinents de Turquia, segons ells, entrin a Bulgària per tal de poder votar.

El partit d’extrema dreta Ataka, liderat pel periodista Volen Siderov, està des de fa temps en hores baixes. A les últimes eleccions europees van perdre la representació parlamentària. Les enquestes li donen un escàs 4% dels vots, que és el mínim indispensable per poder entrar al parlament. No és gens clar que superi aquesta barrera. Últimament han posat mòlt d’èmfasi en el seu discurs antieuropeu, antiOTAN, antFMIi i han tornat a reivindicar el fet que Bulgària és una única nació i a manifestar la seva oposició als partits ètnics.

Ara bé, el seu discurs nacionalista ha estat incorporat per BSC (esmentat abans), que va ser la gran sorpresa a les darreres eleccions europees. Cal veure si podran consolidar el seu vot i mantenir la seva força. Aquest partit es caracteritza per un discurs populista de caire conservador i nacionalista. Una de les darreres promeses electorals que ha fet aquesta formació és la de crear un milió de llocs de treball d’aquí al 2022 i 150.000 en només un any. A diferència d’Ataka són proatlantistes i proeuropeus.

En un terreny similar es mou la nova formació Front Patriòtic, que també podria obtenir un percentatge de vots important.
Més enrere quedarien el nou Bloc Reformista, coalició de diferents grups conservadors, i Alternativa per Bulgària, de l’exdirigent socialista Georgui Parvanov. Aquesta darrera formació pretén reformar el sistema fiscal del país en sentit progressista, una més gran descentralització administrativa i un impuls de les energies alternatives. Tenen la intenció d’ocupar el segment electoral més a l’”esquerra”, que consideren que ha estat abandonat pel Partit Socialista.

Podeu trobar més informació sobre el tema a:
https://balcaniablog.wordpress.com/2014/07/01/bulgaria-eleccions-anticipades-el-5-doctubre-un-altre-parlament-sense-cap-diputat-desquerres/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s