Sèrbia també recorda Srebrenica

Aquests dies s’han fet nombrosos actes de record i homenatge a les víctimes de la ciutat bosniana d’Srebrenica, assassinades per les forces txètniks dirigdes per Ratko Mladic. Com és lògic i natural, la majoria d’aquests actes han tingut lloc a Bòsnia.

De tota manera, a Sèrbia també s’han volgut recordar aquests fets. Com cada any, l’organització feminista i pacifista Dones de Negre, que va ser molt activa durant totes les guerres que van sacsejar els països balcànics, ha protagontizat la majoria d’aquests actes.

Entre d’altres accions, van convocar el dia 11 de juliol una gran concentració a la plaça de la República, Trg Republika, de Belgrad, amb cartells amb el nom de les 8.372 persones identificades que van morir en aquella ciutat.

Uns dies abans, el 9 de juliol, van fer una cadena humana davant la seu de la presidència del país. Els principis fonamentals que volen reivindicar les activistes amb aquestes accions són la Responsabilitat i la Solidaritat. Han demanat sempre que s’aclareixin totes les responsabilitats, que es faci justícia i que s’acabi amb la impunitat. Alhora volen fer arribar el seu suport a totes les víctimes del genocidi.

El Parlament serbi, precisament, va aprovar l’any 2010 una moció de condemna dels fets d’Srebrenica, però no va voler acceptar el terme de genocidi, tal com demanaven algunes de les persones que van impulsar la proposta, entre les quals hi havia Dones de Negre. Tot i això, aquesta declaració del Parlament va ser molt important ja que marcà un punt d’inflexió en el tractament del tema a la política sèrbia.

Finalment, també van organitzar una marxa fins a Srebrenica per fer-hi arribar personalment la seva solidaritat. El dia 9 de juliol algunes de les persones que participaven en aquesta marxa van ser atacades a la ciutat de Valjevo, a l’oest de Sèrbia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s