Holanda, civilment responsable de la matança d’Srebrenica

El Tribunal de l’Haia ha fet públic el veredicte segons el qual condemna els seus soldats per no protegir la població civil durant la matança d’Srebrenica, el juliol de 1995.

Aquesta ha estat una gran notícia que ha saltat aquesta mateixa tarda als mitjans de coumnicació. És una molt bona notícia perquè reconeix d’una manera clara i indiscutible la responsabilitat de la Dutchbat, les forces armades holandeses, en aquests fets.  Segons la sentència, no van complir la missió que tenien encomanada, que era precisament vetllar per la seguretat de la població d’aquesta localitat. No van fer res per evitar la massacre i, no només això,  fins i tot van arribar a pactar amb Ratko Mladic  la seva marxa, cosa que ver que les forces txètniks poguessin actuar amb tota impunitat.

Ara bé, aquesta notícia té una part que no és tan positiva, i és el fet que només afecta les persones que estaven directament protegides pels soldats holandesos i no el conjunt de la població. Es refereix exclusivament a les  persones que eren a la base de Potocari, entre 300 i 500. En canvi, no se’ls considera responsables de la resta de les morts.  Les persones que van presentar la denúnica recorreran la sentència perquè consideren que, precisament, no té en compte la totalitat de morts que es van produir, més de 8.000.

La sentència també estipula que s’haurà de pagar una compensació econòmica  als familiars de les víctimes, i que se n’haurà de fer responsable el govern holandès.

L’ONU va encarregar la protecció d’aquest enclau a un batalló de cascos blaus holandesos. Precisament per aquest fet, l’any 2008, el Tribunal de l’Haia va exhimir de responsabilitat l’estat holandès, ja que, argumentava llavors, estaven sota comandament de l’ONU i no sota comandament holandès.

Ara bé, l’any 2011, sí que Holanda va ser considerada responsable de la mort de tres joves musulmans, que havien estat capturats en una base holandesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s