El principal partit hongarès de Romania vol l’autonomia, però no la independència

El principal partit de la minoria hongaresa de Romania és la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania. Aquest partit va ser fundat l’any 1989 per Laszlo Tokes, pastor protestant de la ciutat de Timisoara (Temesvar, en hongarès), situada al sud-oest de Romania. Actualment n’és el president d’honor, del partit. Va tenir,Tokes, un paper molt rellevant ens les darrers anys de la dictadura de Ceaucescu, com a opositor i defensor dels drets de les minories nacionals i lingüístiques.

Aquest partit, de sensibilitat democristiana, pretén aglutinar tots els hongaresos del país i defensar-ne els seus interessos. Des de les primeres eleccions, ha tingut sempre uns molt bons resultats, cosa que li ha permès de jugar un paper polític de certa importància, fins al punt de formar part de gairebé tots els governs. En aquests moments és el partit menor de la coalició governamental, dirigida per Victor Ponta, del Partit Socialdemòcrata. El fet que fa uns mesos els liberals abandonessin el govern els ha donat més rellevància.

Els hongaresos, a Romania, són aproximadament el 7% dels 19 milions i mig d’habitants que té el país. D’aquests hongaresos, aproximadament uns 600.000 es reivindiquen com a szeklers, els quals fa temps que estan reivindicant una autonomia.

Ara per ara, sí que estan reconeguts certs drets a les minories lingüístiques, com l’ensenyament en llengua hongaresa fins a la universitat. Ara bé, el fet de gaudir d’una autonomia és vista amb molta desconfiança pels partits romanesos i per la població en general, ja que es tem que sigui un primer pas per a la reunificació amb Hongria, com a l’època de l’Imperi Austrohongarès, abans de la Primera Guerra Mundial .

L’any 2006, unes declaracions de Gyorgy Frunda, senador d’aquesta formació, van provocar un gran rebombori, quan va afirmar que ell no defensava els interessos de Romania. Es va impulsar una gran campanya en contra de la seva persona i, finalment, figures rellevants del partit van haver-lo de desautoritzar.

Aquesta setmana, un dels principals dirigents de l’UDMR, Petar Kovacs va manifestar el desig d’aconseguir una autonomia territorial per als hongaresos. Va insistir que hi podien haver dues vies per aconseguir-la: d’una banda dins l’actual marc constitucional, amb la qual cosa només caldria la bona voluntat dels partits romanesos, o bé impulsant un canvi en la constitució, cosa que veia més complicada. Segons ell, però, l’autonomia és la millor solució per resoldre la qüestió hongaresa a Romania.

De tota manera, per esvair cap mena de dubte sobre les seves intencions, i evitar un conflicte com el de l’any 2006, un altre dirigent del partit, l’eurodiputat Csabo Sogor ha deixat molt clar que, en cap cas, l’objectiu del seu partit és la independència. Ha anat fent declaracions en aquesta línia els dos darrers mesos. Ha volgut demostrar d’una manera diàfana les seves diferències, sobretot, amb el procés que s’està vivint a la Ucraïna oriental, amb la intenció de no guanyar-se enemistats ni a l’interior de Romania ni en el conjunt de la Unió Europea.

Podeu seguir els principis i declaracions de dirigents d’aquest partit en elseu web: http://www.dahr.ro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s