Referèndum a Croàcia sobre l’ús de l’alfabet ciríl·lic

Aquests darrers mesos s’ha fet una campanya de recollida de signatures per modificar la normativa sobre l’ús de l’alfabet ciríl·lic a Croàcia. Finalment, aquesta setmana s’ha lliurat a les autoritats un plec amb 526.000 signatures perquè es pugui fer aquest referèndum.

Segons la legislació croata, per poder organitzar un referèndum d’aquestes característiques cal un mínim de 450.000 signatures. Per tant, doncs, si es validen les que s’han presentat, se superarà el mínim exigit amb escreix i s’haurà de fer. Qui n’haurà de fer la validació definitiva serà el Tribuna l Constitucional.

Davorin Mlakar, de l’opositor HDZ, la Comunitat Democràtica Croata que va fundar Franjo Tudjman, ja ha manifestat que la consulta s’haurà de fer.

El passat mes de desembre ja s’hi va organitzar un referèndum, a Croàcia, per tal que es definís el matrimoni, exclusivament, com la unió estable d’un home i una dona.

Aquesta campanya es va iniciar arran de l’obligatorietat, segons la llei croata, de retolar també en ciríl·lic tota la informació oficial de la ciutat de Vukovar, la ciutat “màrtir” de l’Eslavònia oriental.

La primera acció que es va emprendre va ser un boicot contra els negocis regentats per serbis a la ciutat de Vukovar. El total de botigues afectades va ser de 35. Les xarxes socials anaven plagades de missatges que demanaven aquest boicot, promogut per la ultradretana HQ per un Vukovar Croat.

La llei croata preveu que a les municipalitats on hi hagi un percentatge superior al 30% de la població d’una minoria no croata, la retolació s’ha de fer, també, en la llengua o alfabet d’aquesta minoria. A aquest mínim s’hi va arribar fa poc a Vukovar, cosa que va provocar la reacció de grups d’extrema dreta contraris a aquesta oficialització.

Evidentment aquesta és una mala notícia per a tots aquells que volen una Croàcia multiètnica. No ajuda gens que les diverses minories del país sentin que els seus drets siguin respectats.

Milorad Pupovac, l’etern president del Consell Nacional Serbi (SNV) i membre del Parlament croat, va condemnar enèrgicament el boicot i va exhortar les autoritats a reaccionar.

Alexandar Tolnauer, cap del Consell Croat de Minories Nacionals, va lamentar el boicot i va condemnar el clima de xenofòbia que recorda els inicis dels anys noranta. El mateix va fer el president de l’Associació de Refugiats serbis de Croàcia, Miodrag Linta, que va dir que era una crida a linxar els serbis que romanien a Croàcia.

Poc després, els contraris al ciríl·lic van decidir de fer un pas més i començar aquesta campanya pel referèndum.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s