Resultats definitius de les eleccions de Kosova

La Comissió Electoral Central de Kosova va fer públics, dijous passat, els resultats de les eleccions que van tenir lloc el dia 8 de juny, tot i que en un principi havien anunciat que no es tindrien els resultats fins al dia 5 de juliol.

A grans trets, els resultats són molt similars als que s’havien donat com a provisionals. La gran incògnita era saber si l’Alicança per a un Nou Kosova superaria el llindar, imprescindible, del 5%, per ser presents al Parlament. Finalment no hi ha arribat i s’han quedat amb un 4,67% dels vots, cosa que fa que una possible coalició d’aquest partit amb El PDK de Thaci no es pugui materialitzar.

Això vol dir que pot ser més propera la formació d’un govern alternatiu, si els tribunals avalen la possibilitat que els partits no guanyadors de les eleccions puguin fer una coalició per governar el país. De moment, ho estan estudiant els tribunals i no hi ha cap pista de com acabarà aquest serial, que comença a ser molt llarg.

Segons els resultats definitius, el PDK ha obtingut el 30,38 per cent dels vots i tindrà 37 escons al nou parlament, seguit de la Lliga Democràtica d’Isa Mustafa, l’exalcalde de Prísitna. La LDK ha obtingut el 25,24 per cent dels vots i tindrà 30 diputats.

Vetevendosje, el tercer partit en nombre de vots, va rebre el 13,59 per cent dels sufragis i tindrà 16 escons, mentre que l’Aliança per al Futur de Kosovo, AAK, de Ramush Haradinaj, en va obtenir el 9,54 per cent, i estarà representada per 11 diputats al parlament.

Si comparem aquests resultats amb els de l’any 2010, el PDK guanya quatre escons, la LDK, tres i Vetevendosje, dos. L’AAK es manté amb els mateixos 11 diputats.

Pel que fa als partits serbis, el gran vencedor va ser la Llista Srpska, amb un 5,22 dels vots i nou escons al parlament. L’últim diputat serbi (en són 10) serà per al Partit Liberal Independent, d’Slobodan Petrovic. La Llista Serpska s’hi presentava per primera vegada. A les eleccions de 2010 el partit serbi més votat va ser el partit de Petrovic.

Finalment, es confirma l’entrada de Nisma per Kosoven (Iniciativa per Kosova), fundat, entre d’altres, pels exPDK Fatmir Limaj i Jakup Krasniqi. Tindran sis diputats i la seva presència pot ser determinant per al futur de Kosova.

La resta de minories ètniques del país tenen resevats 10 escons al Parlament.

La setmana passada van continuar les negociacions entre els partits opositors per tal de formar un govern alternatiu (LDK, AAK i NK). Van manifestar a la premsa que si finalment formen govern, no seran un gabinet Thaci 3, amb la intenció clara de demostrar que volen trencar amb la manera de governar del PDK.

El suport imprescindible de Vetevendosje encara no és segur, ja que Kurti, el líder del partit, es referma en la seva negativa al fet que es mantinguin converses amb Sèrbia i a fer més privatitzacions.

D’altra banda, s’ha confirmat que el nombre de persones detingudes pels incidents al pont de Mitrovica, del dia 22 de juny, puja a la xifra de divuit. També s’ha confirmat que van resultar ferits en aquests incidents 13 policies i nombrosos manifestants (no se n’ha donat la xifra exacta). També s’ha comunicat que van ser incendiats uns vint-i-cinc cotxes de policia.

One thought on “Resultats definitius de les eleccions de Kosova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s