Les autoritats de Croàcia condemnen l’estat feixista croat

El president de Croàcia, Ivo Josipovic, i el cap de govern d’aquest país, Zoran Milanovic, han condemnat aquesta setmana l’estat feixista croat. Aquestes declaracions de condemna s’han fet en el marc de la commemoració que es va fer a Brezovica, prop de la localitat de Sisak, de la creació del primer destacament partisà, el 22 de juny de 1941.

Aquestes declaracions són importants perquè les dues autoritats més representatives del país exposen sense ambigüitats el rebuig a l’estat feixista del període de la Segona Guerra Mundial.

El primer president de la nova Croàcia independent i fundador del principal partit conservador del país (HDZ), Franjo Tudjman, sempre va mantenir una postura ambigua, i sempre va fer matisacions que en relativitzaven la condemna.

Simultàniament, a Jazkovac, prop de la frontera eslovena es va fer un acte convocat per organitzacions feixistes croates en memòria de les víctimes dels partisans.

L’esta feixista croat, conegut tradicionalment com a NDH (Estat independent croat) es va crear el 10 d’abril de 1941, només quatre dies després de la invasió del regne de Iugoslàvia per les tropes alemanyes, italianes i hongareses. Abastava la major part de l’actual Croàcia, tret de Dalmàcia i Bòsnia i Hercegovina.

Va ser liderat per Ante Pavelic, que era el màxim dirigent dels ústaixes, el partit feixista croat. Tot i ser formalment un estat independent, a la pràctica era un estat titella que va servir als interessos dels nazis.

La seva activitat es va caracteritzar per una extrema brutalitat i per la persecució de totes le minories, jueus i gitanos i, sobretot, la població sèrbia. Els musulmans, per la seva banda, van passar a ser considerats croats i se’n va intentar la conversió forçosa.

La brutalitat de la seva repressió va, fins i tot, horroritzar els nazis. Es calcula que més de 600.000 persones van morir en aquells anys en el territori de l’NDH. El gran símbol de la crueltat ústaixa és el camp de concentració de Jasenovac.

One thought on “Les autoritats de Croàcia condemnen l’estat feixista croat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s