Protestes contra l’església catòlica a Croàcia

Les relacions de l’església catòlica croata, i particularment la seva jerarquia, amb els crims de guerra ha estat sempre molt polèmica i conflictiva. Ho va ser durant la Segona Guerra Mundial, quan bona part de l’església va donar suport, ja fos de manera activa o passiva, al règim dels feixistes ústaixes.

Un exemple d’això va ser la polèmica sobre l’actitud de l’arquebisbe de Zagreb, Alojzij stepinac, al qual se’l va acusar de ser col·laborador amb els nazi-feixistes. Els seus defensors, en canvi, posen l’accent en el fet que va intentar evitar mals majors i que va treballar per salvar vides de mans dels extremistes.

Aquests dies s’està vivint a Croàcia un altre capítol d’aquestes “complicades” relacions.

Dario Kordic és un criminal de guerra, condemnat a 25 anys de presó pel Tribunal Internacional de l’Haia. Se’l va acusar de ser un dels autors de la massacre d’Ahmici, l’any 1993, a Bòsnia. En aquesta massacre van morir, segons les xifres oficials, 116 persones, la menor de les quals tenia tres mesos i la més gran 96.

Ara que ha complert dos terços de la seva condemna se li ha permès d’acabar la condemna en un penal croat. Quan va arribar a l’aeroport de Zagreb, diversos grups ultradretans s’hi van aplegar per rebre’l. D’entre les persones que el van anar a rebre, la més destacada era el bisbe de Sisak (una petita ciutat no gaire lluny de Zagreb), Vlado Kosic.

Aquest fet ha provocat la indignació contra l’església, ja que com a institució no ha censurat l’actitud del bisbe. Per aquest motiu, s’han organitzat diverses mobilitzacions i concentracions per demanar que se’l desautoritzi i se’l sancioni.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s