Macedònia ja té un nou govern

Aquesta setmana, el cap de govern en funcions, Nikola Gruevski, del partit conservador VMRO-PDMNE ha anunciat que ha arribat a un acord amb el Partit Albanès per a la Integració per a la formació d’un nou govern.

Aquest acord, pel que es veu, no implica cap novetat destacada en relació amb els governs antriors d’aquests darrers anys, des del 2006. Es torna a reeditar el mateix pacte, a la pràctica, que hi havia fins ara.

S’havia especulat que aquesta vegada el principal partit albanès, i tradicional aliat dels conservadors macedonis, posaria un preu alt per pactar-hi.  S’havia arribat a comentar la possibilitat que exigís alguns canvis fint i tot en l’ordenament constitucional, per permetre, per exemple, que es pogués parlar albanès al parlament, o que aquesta llengua fos oficial a tot el territori.

Finalment no ha estat així i s’ha conformat amb dues carteres ministerials importants, com són la de Defensa i la d’Educació.

En línies generals, el nou gabinet acordat és totalment continuista, amb molts noms que repeteixen: Nikola Poposki, com a ministre d’Afers estrangers, Elizabetha Zaesvska com a ministra de Cultura, Dime Spasov que repeteix com a mininstre de Treball i d’Afers socials, i Nikola Todorov que continua com a ministre de Sanitat.

Govern a l’ombra

Mentrestant, l’oposició continua sense reconèixer la legitimitat del nou govern, al qual acusa d’haver arribat al poder després d’unes eleccions fraudulentes. El líder del Partit socialdemòcrata ha apuntat la possibilitat que el seu partit constitueixi un govern a l’ombra, per tal de denunciar el caràcter antidemocràtic del govern de Gruevski.

Els partits de l’oposició ja van boicotejar la constitució del nou parlament.

Campanya Cens Ara

D’altra banda, diverses ONGs han tirat endavant una campanya que reclama que es faci  el cens de població del país, que ha patit ja uns quants endarreriments. La campanya que han endegat porta com a nom “Cens ara”.

Aquestes organitzacions consideren que és urgent fer aquest cens, ja que permetrà saber exactament quina és la situació real del país, cosa que hauria de fer que la política en relació amb les minories, l’educació i el treball fos més realista.

Família i desviacions socials

Un altre col·lectiu d’ONGs, entre les quals hi ha el comitè Hèlsinki de Macedònia, també ha començat una campanya per tal que s’aturi la creació de l’Institut d’Estudis Familiars, vinculat a l’Estat. Aquest organisme ha proposat de fer cursos, en centres públics, que porten com a títol “Família i desviacions socials”. Argumenten que aquesta institució atia l’homofòbia, ataca el divorci i les famílies monoparentals…

 
 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s