Eleccions a Kosova: resultats provisionals

La Comissió Electoral Central (CEC) de Kosova ha fet públics uns primers resultats oficials. En aquests moments es tenen comptabilitzats els vots de 2.374 seus electorals, la qual cosa vol dir que ja només queden per comptabilitzar-ne 47.

La primera dada a tenir en compte és la baixa participació, inferior a les de les darreres eleccions. Només hi ha hagut una participació del 41,52%, de les 1.782.454 persones amb dret a vot.

De moment, no s’han denunciat greus irregularitats en el procés electoral, i només dues persones van ser detingudes per frau. Els observadors internacionals de moment no han fet cap denúncia pública en aquest sentit.

A aquestes dades del recompte, però, ja es poden donar els resultats com a definitius. La primera conclusió a què podem arribar és que tot ha quedat pràcticament igual.

Segons alguns sondejos, podia esperar-se que els dos partits majoritaris perdessin suports de manera notable, però no ha estat així.

El guanyador en nombre de vots, ha estat el Partit Democràtic de Kosova, de Hashim Thaci, el cap de govern sortint. Segons les dades facilitades per la CEC, ha obtingut el 30,78% dels vots (a les anteriors eleccions havia aconseguit el 32,11%). El desagst que ha patit, doncs, ha estat molt escàs, tot i els nombrosos casos de corrupció que han sacsejat el seu govern. És possible que la certa millora de la situació econòmica i la reducció de l’atur hagin pogut influir en aquest resultat.

Prime Minister Dačić and Prime Minister Thaçi

Foto: Thaci i Dacic, exprimer ministre serbi
Font: Photo Pin

En segon lloc ha quedat la Lliga Democràtica de Kosova (el partit fundat per Ibrahim Rugova), liderada per l’exalcalde de Prístina, Isa Mustafa. Ha aconseguit el 25,83% dels vots (1 punt i 14 centèssimes més).

Una de les incògnites d’aquestes eleccions era el resultat que podia obtenir la tercera força en discòrdia, Vetevendosje, per a moltes persones la força emergent del país, particularment després de guanyar les eleccions municipals a la capital a finals de l’any passat. Finalment no han aconseguit capitalitzar el vot de protesta i s’ha quedat amb el 13,55% dels vots (n’havia aconseguit el 12,69%).

L’Aliança per al Futur de Kosova, de Ramush Haradinaj, aliat de Thaci, ha perdut vots i ha baixat de l’11,04% al 9,64%.

Tal com pronosticaven les enquestes ha aparegut amb relativa força un nou partit, Iniciativa per Kosova, que amb el 5,26% dels vots ha superat el partit del magnat Rexhep Pacolli i el seu partit, Aliança per a un Nou Kosova.

Una de les dades interessants que es desprenen del recompte de vots és el fet que el PDK i VV on obtenen més bons resultats és a les ciutats més poblades. A Prístina, per exemple, han quedat en primer i en segon lloc respectivament, deplaçant el PDK a la tercera posició. Aquest patró, més percentatge per a LDK i VV i menys per al PDK, es repeteix a les ciutats més grans de 100.000 habitants.

Pel que fa a les zones de majoria sèrbia, l’índex de participació ha estat molt menor. A Mitrovica, per exemple, la participació ha estat només del 17,02%, molt per sota de la mitjana del país.

Això demostra que hi ha hagut efectivament boicot per part de la població sèrbia. La llista més votada en aquest cas ha estat la Llista Serpska, amb el 45% dels vots. A Leposavici, també de majoria sèrbia, la participació ha esta una mica més elevada, del 25%. la Llista Serpska també hi ha estat la més votada, amb el 85% dels vots. Aquesta tendència es repeteix a tots els territoris de majoria sèrbia.

Per tant, Kosova constinuarà sota governs de signe conservador, com fins ara, ja que les dues principals formacions duen a terme polítiques econòmiques i socials clarament en aquesta línia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s