Eleccions a Kosova

Aquest diumenge, 8 de juny, tindran lloc les eleccions legislatives anticipades de Kosova. S’hi presenten 1.235 candidats que opten a ocupar els 120 escons del parlament. Aquests candidats s’agrupen en 18 partits polítics, 4 coalicions i 1 candidat independent.

Dels 120 escons en joc, 20 corresponen a les minories ètniques, dels quals 10 estan reservats per a la minoria sèrbia, 3 per a la comunitat bosniana, 2 per a la minoria turca, 4 per als rom (que estan divdits en tres grans grups: aixkalis, egipcis i roms pròpiament dits) i 1 per als goranis, que són una minoria eslava musulmana.

Les minories juguen un paper important en el mapa polític del país. Si s’haguessin fet les eleccions tal com estava previst no s’hauria fet aquesta reserva d’escons, sinó que haurien entrat al parlament els partits en funció dels vots obtinguts, però en avançar-se el procés electoral s’ha mantingut la quota.

Newborn

Foto: Prístina                                       Font: Photo Pin

Els fets es van precipitar quan el cap de govern, Hashim Thaci, va voler imposar una de les propostes del seu programa electoral, que era la formació d’unes forces armades de Kosova. Per aconseguir això, li calia una majoria prou àmplia, i per tant el suport de les minories, particularment la sèrbia. Davant la impossibilitat de desencallar la situació es va veure abocat a convocar eleccions.

Una de les grans incògnites d’aquestes eleccions és, precisament, la participació de la comunitat sèrbia, que normalment havia optat per una política abstencionista. Aquesta política va fer-se molt evident a les eleccions municipals de l’any passat, particularment a la zona nord, entorn de Mitrovica. Sembla que, ara finalment, la majoria de partits serbis han optat per cridar a la participació, i només algunes persones de la zona nord de Kosova semblen hi reàcies. El cap de govern de Sèrbia també ha cridat a la participació, i també ho ha fet l’ambaixadora dels EUA a Kosova.

A part d’això, però, probablement el fet més rellevant d’aquesta legislatura és la galopant corrupció que ha envoltat, sobretot, el cap del govern i el seu partit, el Partit Democràtic de Kosova. Un dels darrers casos ha estat la incorporació d’Ibrahim Gashi a un càrrec governamental. Gashi, exrector de la Universitat de Prístina, va haver de dimitir el càrrec arran de grans manifestacions, els mesos de gener i febrer, dels estudiants contra pràctiques clarament il·legals i corruptes del rector. Després, el govern l’ha premiat. .

La corrupció és, doncs, present en tots els estament polítics i els escàndols han estat constants, barrejats de vegades amb morts sospitoses, com la de persones vinculades a l’Agència estatal de privatització, per exemple. Moltes de les privatitzacions de les empreses públiques s’han fet de manera irregular i sense cap control. No és estrany, per tant, que aquest hagi estat un dels eixos sobre els quals ha girat la campanya electoral.

Els darrers sondejos vaticinen que els dos principals partits, el Partit Democràtic de Kosova i la Lliga Democràtica de Kosova (el partit fundat per Ibrahim Rugova), continuaran sent els més votats, però que probablement entre tots dos no superaran el 55% dels vots, percentatge molt menor al de les anteriors eleccions.

Els sondejos també preveuen un avanç important en les seves posicions de Vetevendosje (Autodeterminació), d’Albin Kurti, que en aquests moments és la força política emergent al país. Estan en contra del protectorat internacional i reivindiquen una “independència real” del país. D’altra banda, no amaguen les seves simpaties per una possible reunificació de tots els territoris albanesos. El seu principal cavall de batalla és la lluita contra la corrupció.

Un fet que demostra el seu paper cada vegada més important en la política de Kosova és la victòria contra pronòstic que va aconseguir aquest partit a les eleccions municipals de la capital, de Prístina. El seu candidat Shpend Ahmeti va vèncer el candidat de la Lliga Democràtica de Kosova, que fins llavors havia controlat el poder d’aquesta ciutat. La seva arribada al poder ha implicat que tirés endavant tota una sèrie de mesures innovadores i iniciés una veritable campanya contra la corrupció a nivell local, fins al punt que en un article aparegut fa poc al diari britànic The Guardian el titllava com l’alcalde més valent d’Europa.

Els sondejos també preveuen que el partit AAK, Aliança per al Futur de Kosva, de Ramush Haradinaj, pot mantenir els resultats de les anteriors eleccions, quan van quedar en quart lloc. Aquest partit ha estat clau perquè el PDK pogués gaudir d’estabilitat. En canvi, és probable que l’Aliança per a un Nou Kosova de l’empresari Pacolli pugui quedar fora del parlament en no aconseguir el nombre mínim de vots. Finalment és possible que noves forces polítiques hi puguin entrar, com per exemple Iniciativa per Kosova.

Altres fets que han tingut un gran pes en la campanya han estat la creació d’un tribunal internacional per jutjar els crims de guerra comesos per membres de l’UÇK, cosa que ha provocat la indignació de part de la població. Fins i tot, alguns exguerillers han decidit fundar un partit polític per tal de defensar els seus interessos. Tot això posa de manifest la poca confiança internacional en el sistema judicial kosovar, i en la seva independència.

L’Institut Internacional d’Estudis d’Orient Mitjà i dels Balcans ( IFIMES ), amb seu a Ljubljana , ha elaborat una anàlisi de la situació política actual a Kosova, que us recomano que llegiu. Podeu trobar l’informe, no és gaire extens (cinc pàgines) en el següent enllaç:

http://www.ifimes.org/en/8731-kosovo-2014-parliamentary-election-war-leaders-to-leave-the-political-scene

També podeu consultar les següents entrades del blog:

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/05/08/dissolucio-del-parlament-de-kosova-i-eleccions-anticipades/

https://balcaniablog.wordpress.com/2014/06/05/els-partits-serbis-no-boicotejaran-les-eleccions-de-kosova/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s