Els partits serbis no boicotejaran les eleccions de Kosova

Una de les grans incògnites de les eleccions que han de tenir lloc a Kosova aquest diumenge era saber si els partits serbis hi participarien o si boicotejarien el procés.

La setmana passada, el cap de govern serbi, Aleksandar Vucic, va fer una crida a tots els serbis a participar-hi. Aquesta és l’estratègia per la qual va optar ja fa uns mesos el govern de coalició entre el Partit Progressista Serbi i el Partit Socialista Serbi, i que ha revalidat el nou govern format per aquests dos mateixos partits.

A les eleccions municipals que es van celebrar a finals d’any ja van insistir perquè la comunitat sèrbia hi prengués part i hi presentés els seus candidats. Més endavant, a les eleccions que es van haver de repetir a Mitrovica van tornar a pressionar els serbis locals a participar-hi.

Aquest canvi d’estratègia respon a l’esperit dels acords que van signar amb Kosova el mes d ‘abril de l’any passat, segons el quals, tot i no reconèixer la independència de Kosova, sí que acceptaven establir-hi unes certes relacions.

Ara bé, a les eleccions de Mitrovica, una part important de la població no va seguir les consignes del govern serbi i van optar per l’abstenció, cosa que va fer que l’índex de participació d’aquesta comunitat fos particularment baix.

Fa unes setmanes, en la mateixa línia, l’alcalde serbi de Leposavic, Dragan Jablanovic, a la zona nord de Kosova també va manifestar-se a favor de pariticpar en les eleccions. Jablanovic, de tota manera, va deixar molt clar, en una entrevista a l’agència oficial de notícies Tanjug, que consideren Sèrbia com el seu estat, i que estan convençuts que no els abandonarà. Va posar com a exemple d’això el fet que Leposavic hagi rebut 2,7 milions de part del govern serbi per fer front als danys causats per les inundacions al nord de Kosova.

Ara, davant les eleccions d’aquest diumenge, sembla que el principal partit que s’oposa als acords amb Kosova, també ha donat la instrucció de participar en els comicis. Així ho ha manifestat el líder de la Llista Sèrbia, Branimir Stojanovic, després de parlar-ne amb el cap de govern serbi i amb el cap de l’oficina del govern serbi per a Kosova, Marko Djuric.

L’argument que han utilitzat per justificar el no-boicot és el fet que si no s’hi presenten, els 10 escons que corresponen a la comunitat sèrbia podrien ser ocupats per persones d’algun partit que podrien donar llum verd a la creació de les forces armades de Kosova, tema que va ser un dels desencadenants de la convocatòria anticipada d’eleccions. Els membres de la Llista Sèrbia s’oposen radicalment a aquesta possibilitat.

Tot i això, no és gens clar que tota la comunitat sèrbia hi participi massivament. Al nord de Mitrovica encara resten veus discordants amb aquesta opció. Caldrà esperar, doncs, a diumenge per veure quina serà finalment la participació electoral en aquest territori.

One thought on “Els partits serbis no boicotejaran les eleccions de Kosova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s