Debut de la selecció de Kosova de futbol

Ara fa uns dies que es va anunciar que la selecció kosovar de futbol disputarà el seu segon partit amistós. Aquest cop el rival amb qui s’enfrontarà el combinat de Kosova serà la selecció turca.

El dia 5 de març d’enguany va ser la data triada per la Federació de Futobl de Kosova per disputar el seu primer partit. Kosova es va enfrontar a la selecció d’Haití en un partit no gaire vibrant que va acabar amb empat a zero.

Més enllà, però, del resultat el més important és el fet que la selecció d’aquest país ha aconseguit un cert reconeixement.

Això ha estat possible gràcies a un acord de la FIFA, segons el qual els països que en són membres poden enfrontar-se a la selecció de Kosova i a clubs d’aquest país. L’acord afecta tant el futbol masculí com el femení, i també el juvenil. Ara bé, aquest acord, però, està sotmès a certes condicions:

Els equips de Kosova no poden lluir símbols nacionals (banderes, escuts…), no poden sonar els himnes nacionals ni poden portar el nom de Kosova a l’equipació. Per poder fer el partit, cal que els equips avisin la FIFA 21 dies abans de l’esdeveniment, i la FIFA n’haurà d’informar la federació sèrbia. A més, hi ha una clàusula que estipula que si es vulnera algun d’aquests punts, l’acord queda automàticament anul·lat.

Ja hi havia hagut, anteriorment, intents d’aconseguir un acord d’aquestes característiques, però havien fracassat a causa de l’oposició de la màxima autoritat del futbol serbi.

En el partit que va disputar Kosova contra Haití, el 5 de març, es van produir alguns incidents, quan alguns aficionats van cremar banderes sèrbies. Aquest fet va ser aprofitat per la Federació Sèrbia de Futbol per tal que s’anul·lés l’acord, cosa que no s’ha produït.

Aquesta vegada s’ha triat un rival que té un fort caràcter simbólic, com és Turquia. Turquia en aquests moments té unes grans relacions amb Kosova, país on ha fet grans inversions.

En aquests moments, els jugadors kosovars més coneguts són Xherdan Shaqiri, del Bayern de Munic, i Valon Behrami, del Nàpols.

L’esport és un fenomen, malgrat els tòpics que circulen, de gran transcendència simbòlica i política. Per aquest motiu, les autoritats de Kosova fa temps que treballen per aconseguir un més gran reconeixement internacional en aquest àmbit. Un exemple d’això són les gestions perquè es reconegui un Comitè Olímpic de Kosova, que de moment no han arribat a bon port.

One thought on “Debut de la selecció de Kosova de futbol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s