Montenegro, Macedònia, Kosova i l’OTAN

El govern montenegrí ha començat a negociar l’ingrés del país a l’OTAN. Aquest punt s’ha convertit en gairebé una obsessió per al govern montenegrí. Els governs de Macedònia i de Kosova també volen l’ingrés dels respectius països a l’Aliança Atlàntica.

 

Kosova

Aquest cap de semana s’ha fet una cimera de l’OTAN a Vílnius. Kosova ha estat convidada a participar-hi i hi ha ocupat lloc com a observadora. És ben sabut que una de les intencions del president kosovar, i del seu partit, el PDK, és entrar a formar part de ple dret de l’OTAN. Aquest diumenge, 8 de juny, hi haurà eleccions i un dels punts del programa del partit governamental és precisament aquest.

Les relacions amb els EUA i amb l’OTAN van ser privilegiades durant anys, particularment fins la caiguda de Milosevic. A partir de llavors, els EUA van intentar marcar algunes distàncies, ja que tenien un particular interès a acostar-se a Sèrbia. És simptòmàtic que un dels carrers més importants de Pristina, la capital, porta el nom de President Clinton.

Macedònia

L’OTAN s’ha convertit, també, en un dels temes centrals del debat polític macedoni. Tant el president del país com el primer ministre han reiterat més d’una vegada que l’ingrés del país a l’OTAN és prioritari.

La setmana passada mateix, va visitar Skopje Rasmussen, secretari general de l’OTAN, i va mantenir converses amb tots dos sobre aquest tema. S’espera que d’aquí a no gaire l’OTAN faci algun anunci oficial sobre les pretensions macedònies.

Montenegro

Ja fa un temps que van començar les negociacions del govern montenegrí per tal d’entrar a formar part de l’OTAN. Ara bé, aquests darrers dies, el govern ha intensificat els esforços per cremar etapes i aconseguir aquest ingrés abans del que estava previst. L’empitjorament de les relacions amb Rússia, arran sobretot de les sancions que li ha imposat Montenegro, ha fet que s’acceleressin les gestions.

La setmana passada, el president del país es va entrevistar amb el secretari general de l’OTAN, el danès Rasmussen, que estava de gira per diferents països balcànics.

Els líders dels partits polítics de la coalició governant (bàsicament el Partit Democràtic dels Socialistes del president Milo Djukanovic, i el Partit Socialdemòcrata) hi estan tots d’acord, i no només això, sinó que ho consideren com una de les prioritats polítiques del seu govern.

Es pot comprovar que no hi ha diferències importants sobre aquest punt entres els partits més estrictament conservadors i els que s’autoproclamen socialdemòcrates.

Han tingut trobades, sobretot, amb els EUA i Alemanya, per tal d’aconseguir-ho. D’altra banda també s’han proposat incidir en l’opinió pública per tal d’incrementar el suport popular, no particularment massiu, a una mesura d’aquest tipus.

Les darreres enquestes xifren el suport de la població a l’ingrés a l’OTAN en un exigu 42%. Ja hi ha hagut algunes manifestacions, tot i que no gaire nombroses, contra aquest possible ingrés. L’oposició és particularment intensa entre la població sèrbia del país.

El primer ministre de Montenegro, Milo Djukanovic, ja ha visitat els Estats Units, i s’ha reunit amb el vicepresident dels EUA, Joseph Biden, per parlar d’aquesta qüestió. Alemanya, per la seva banda, sembla més reticent, segons comenta el portal serbi B92.

L’ambaixador alemany a Montenegro, Pius Fischer, va posar-hi certes condicions. Entre d’altres coses, va dir, segons aquest mitjà, que Montenegro hauria de complir uns mínims, com aclarir què passa amb els atacs a periodistes, i que quedi ben clara la independència del poder judicial.

Per ara, estava previst l’ingrés de Montenegro a l’OTAN en una cimera que tindrà lloc aquest setembre al País de Gal·les. Sembla que l’interès del govern és que aquest ingrés es pugui concretar aquest mes de juny.

Caldrà veure com Rússia es pren aquesta decisió, ja que aquest país és el més gran client de Montenegro, ja que és on s’adrecen moltes de les seves exportacions, el 90% del vi, per exemple. Es calcula, també, que un terç dels turistes que rep Montenegro són russos i que Rússia és el principal inversor en turisme a la zona.

Bulgària, Romania i Eslovènia van entrar a formar part de l’OTAN l’any 2004, i Croàcia i Albània l’any 2009.

 

One thought on “Montenegro, Macedònia, Kosova i l’OTAN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s