La Turquia d’Erdogan promet ajuda a Bòsnia i la Rússia de Putin promet ajuda a la Serpska

Les recents inundacions a Bòsnia, Sèrbia i, en menor mesura, Croàcia han fet destacar, com passa sempre amb aquest tipus de desgràcies, les debilitats i les fortaleses dels països on tenen lloc.

Hram

Foto: Banja Luka, a la Serpska
Font: Photo Pin

Han estat nombroses les crítiques als governs per la inoperància i la lentitud de les seves gestions. Això es dóna molt per suposat en el cas de Bòsnia i Hercegovina, inevitable per la seva complicada estructura administrativa. En el cas de Sèrbia, però, les coses no han funcionat gaire millor.

Una altra dada rellevant ha estat la cooperació de les poblacions, que independentment de l’estat o de l’entitat on visquessin, han col·laborat transfrontererament per resoldre els problemes que els estats eren incapaços de solucionar.

Finalment, una altra dada interessant és el de la reacció internacional. Aquestes reaccions fan palesos els interessos que les diverses potències tenen en aquests territoris. Això es pot demostrar amb els anuncis d’ajut a les poblacions afectades fets per Rússia i per Turquia.

La Rússia de Putin

Milorad Dodik, president de la República Sèrbia de Bòsnia, ha participat aquests dies en el Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg. De resultes de la seva participació en aquest esdeveniment s’ha entrevistat amb el president rus, Vladimir Putin.

Putin li ha transmès la seva preocupació per les destrosses que han provocat les inundacions i s’ha compromès a enviar ajuda per tal de col·laborar en la seva reconstrucció. Rússia s’ha compromès a fer arribar 37 tones de material divers d’ajuda a la República Serpska.

Rússia tradicionalment ha invertit a la Serpska. Un exemple d’això és la refineria de petroli de Bosanski Brod. També hi ha bancs russos que hi tenen una important presència.

A Bòsnia, des de l’any 2009 hi opera la gran companyia russa Zarubezhneft, que controla les refineries de cru del país.

També han sintonitzat en altres temes. Dodik ha manifestat el seu suport al paper que està jugant Rússia en la crisi d’Ucraïna, ja que segons ell el que està fent és buscar la pau i l’estabilitat en la regió.

Putin, per la seva part, ha donat suport a l’actual estructura territorial de Bòsnia, amb dues entitats separades. Rússia sempre ha donat suport als plantejaments del govern serbi i als dirigents de la Serpska.

La Turquia d’Erdogan

El ministre d’afers estrangers turc, Ahmet Davutoglu, va visitar a principis d’aquesta setmana l’ambaixada bosniana, a Istambul. Va aprofitar la visita per fer arribar el condol a les víctimes de les inundacions. Es va comprometre, també, a ajudar en la reconstrucció d’escoles, centres hospitalaris i infraestructures. No va confirmar xifres concretes, però estaran en la línia de la cooperació habitual de Turquia amb el país balcànic.

En els darrers cinc anys les inversions turques a Bòsnia s’han incrementat de manera notable. Aquestes inversions s’han centrat sobretot en el sector manufacturer i en la venda a l’engròs. També han fet importants inversions en mineria, amb companyies com Viyenats Kireçtasi, Siseçam Soda o Türk-Oil. Darrerament també hi ha bancs turcs que estan entrant en el mercat bosnià en particular, i balcànic en general.

Les inversions turques tot i ser importants en els altres països balcànics queden lluny del volum de les de Bòsnia, potser amb l’excepció de Kosova.

Molts acusen, mig seriosament mig en broma, Turquia d’intentar recompondre « l’Imperi otomà » als Balcans, però aquesta vegada un imperi només econòmic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s