Ratko Mladic: comença el judici al Tribunal Internacional de l’Haia

Aquest dilluns va començar el judici contra Ratko Mladic. La seva defensa ha reiterat que és innocent dels càrrecs que se li imputen. Va ser detingut el maig de 2011 i fins ara encara no havia tingut lloc el judici.

A wanted posters for  Ratko Mladic and Radovan Karadzic

Foto: Mladic i Karadzic Font: Photo Pin

Mladic, que ja té 72 anys ha negat diverses vegades la legitimitat del Tribunal de l’Haia per jutjar-lo. L’ha arribat a titllar de tribunal del dimoni i ha insistit en l’argument que és un tribunal ideat per jutjar els serbis i per atacar el poble serbi.

El judici s’ha anat ajornant des de fa temps per problemes de salut. Molts hi han volgut veure estratègies dilatòries, tal com va passar en el judici de Karadzic. Els seus advocats defensors al·leguen que té una malaltia mental que li impedeix discernir amb claredat la realitat.

Mladic va arribar a ser comandant en cap de les tropes serbobosnianes. Està acusat de de diversos crims de guerra i contra la humanitat, els més greus dels quals són la matança d’Srebrenica, on , pel cap baix, van morir 8.000 persones d’ètnia musulmana durant el mes de juliol de 1995.

Aquesta no és l’única acusació que se li fa. També se’l responsabilitza de terroritzar la ciutat de Sarajevo, amb bombardejos i tirotejos de franctiradors contra la població civil.

Hi ha gravacions que semblen demostrar que Mladic va ordenar, per exemple, el bombardeig del suburbi de Velusice, a Sarajevo. Aquesta gravació es fa servir com a prova. En el setge de Sarajevo van morir 10.000 persones, de les quals 1.500 eren infants.

També se l’acusa de sembrar el terror en set municipalitats més de Bòsnia.

Anteriorment havia participat a la guerra de Croàcia, on va encapçalar les forces armades de la República Sèrbia de Krajina.

Va nèixer l’any 1942 en una petita població prop de Sarajevo i va militar a la Lliga Comunista de Iugoslàvia. El seu pare era un líder partisà que va ser assassinat pels feixistes croats, els ústaixes, durant la Segona Guerra Mundial.

 

One thought on “Ratko Mladic: comença el judici al Tribunal Internacional de l’Haia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s