Una anàlisi del genocidi a Bòsnia

P1040631

El genocidio bosnio. Documentos para un análisis
Diversos autors
Los libros de la catarata

La guerra de Bòsnia ha estat un dels conflictes de finals del segle XX que ha provocat més rius de tinta. El nombre d’articles, pàgines web, llibres sobre el tema és impressionant.

Moltes vegades aquests textos s’hi acosten a partir d’unes visions molt esbiaxades, i cauen massa fàcilment en el parany de fer lectures mot parcials i passar per alt els nombrosos matisos, ineludibles per fer-hi una bona aproximació.

Un bon llibre sobre aquest tema és aquest que presentem aquí. S’acosta al tema des de múltiples punts de vista, i des de diversos autors, cosa que fa que les visions de vegades no siguin coincidents, però, sens dubte, això fa molt més ric el text, tot i que pugui ser, de vegades, desigual.

Evidentment, hi ha una anàlisi política dels esdeveniments que van portar a la guerra. En aquest cas, l’estudi ha anat a càrrec de Catherine Samary, reconeguda especialista en el tema.

Carlos Taibo analitza l’acord de Dayton i les perspectives de futur del país. Tenint en compte que aquesta anàlisi ja té uns quants anys, es pot comprovar que la seva visió no va gens desencaminada.

Una part molt important del volum està dedicada al genocidi i a la tasca del Tribunal Internacional. No hi ha, encara, a hores d’ara acord sobre el nombre total de morts. Les xifres menys elevades les situen entorn de les 100.000 persones, però segons alguns càlculs poden arribar als 200.000. També va ser impressionant el nombre de refugiats, cap a 1.350.000, molts dels quals encara no han pogut tornar a les seves terres i a les seves llars.

Finalment hi ha una anàlisi centrada en els conceptes d’autodeterminació, nacionalismes i paper dels mitjans de comunicació.

Tot plegat, fa que aquest llibre sigui, de la immensa bibliografia que hi ha sobre el tema, un dels llibres de lectura imprescindible per conèixer què va passar en aquell país balcànic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s