La Biblioteca de Sarajevo torna a obrir-se al públic

Aquest 9 de maig es va reinaugurar la Biblioteca de Sarajevo, més de vint anys després de la seva destrucció per les bombes. Aquesta reobertura és tot un símbol de reconstrucció.

not fiction... it is fact (3 days in august)

Foto: Incendi de la Biblioteca de Sarajevo
Font: Photo pin

L’ha inaugurat l’alcalde de Sarajevo, Ivo Komisic, i s’ha volgut fer coincidir amb el dia d’Europa. A part de biblioteca, l’edifici oferirà altres serveis i serà, també, la seu del nou ajuntament de la ciutat, tal com passava abans de la Segona Guerra Mundial.

La primera biblioteca es va inaugurar l’any 1894, quan Bòsnia formava part, de facto, del’Imperi austrohongarès.

El setge de Sarajevo, que va durar des del 5 d’abril de 1992 fins al 29 de febrer de 1996 va tenir uns efectes devastadors sobre la població de la capital bosniana. Aquesta ciutat era el més clar exemple del caràcter multiètnic del país, i demostrava de manera fefaent la possibilitat de conviure junts. Es pot constatar amb el fet que la defensa de la ciutat va anar a càrrec de persones que es definien com a musulmanes, com a corates, com a sèrbies, com a iugoslaves…

Una prova cabdal del caràcter multiètnic del país i de la riquesa de totes le cultures que hi havien aportat la seva llavor era la Bblioteca de Sarajevo.

Aquesta biblioteca, coneguda com a Vjecnica, va ser atacada probablement per aquest fet. El 24 d’agost de 1992 els bombardejos de les milícies txètniks van acabar amb la Biblioteca i amb bona part del seu ric patrimoni. En aquells moments tenia un fons de més de dos milions de volums.

La Biblioteca, que havia estat testimoni de l’assassinat de Francesc Ferran, fet que va desencadenar la Primera Guerra Mundial, tenia tresors d’un gran valor: incunables, molts manuscrits del període otomà…

La inauguració de la Biblioteca ha estat aprofitada per molts ciutadans per protestar contra el govern, tot mantenint les mobilitzacions que està duent a terme bona part de la ciutadania contra el govern, la corrupció i la crisi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s