Els albanesos d’Ucraïna i de Crimea


A Ucraïna hi viu una petita comunitat albanesa, assentada en aquest territori des del segle XVIII. Els esdeveniments que van tenir lloc en aquest país l’any 2014 van provocar que es veiés amb preocupació el futur d’algunes de les minories que hi vivien, i que hi viuen.

Des de l’inici de la crisi, hi hagué reaccions d’alguns estats pel que consideraven retallades en l’estatus d’aquestes minories.

Un dels casos més rellevants va ser la protesta del govern búlgar per la retirada de l’oficialitat del búlgar en els indrets on hi havia, com a mínim, un 10% de bulgaròfons. La primera llei del nou govern, sorgit de Maidan, va ser la retirada de la Llei de Política Lingüística que preveia això, l’oficialitat d’altres llengües en els territoris en què s’arribés a aquest percentatge. Pocs dies després, va ser el govern romanès el que va protestar pel mateix fet. Ambdues comunitats, la búlgara i la romanesa són més nombroses que l’albanesa. Els búlgars són uns 205.000 i els romanesos, uns 151.000.

Tot i això, el govern albanès també va manifestar preocupació pel que hi passava. El govern va voler restar importància als temors que la població albanesa pogués veure minvats els seus drets, tot i alguns rumors. De tota manera, com a govern va reclamar formalment que aquests drets quedessin garantits.

El govern albanès també ha estat seguint, particularment, la situació dels albanesos que viuen a Crimea, ara sota jurisdicció russa. L’ambaixada albanesa a Moscou ha fet diverses gestions per saber de primera mà la situació dels seus connacionals.

Els albanesos d’Ucraïna

Els albanesos a Ucraïna són, certament, un grup ètnic molt minoritari. Segons el cens de l’any 2001 són només 3.308, dels quals parlen encara albanès 1.740, 301 tenen com a llengua l’ucraïnès i 1.181 el rus. Als albanesos d’Ucraïna també se’ls coneix com a arnautes, cosa que també passa als Balcans. En el cens de l’any 1958 eren un 5.000 i en el de l’any 1970 uns 4.000. Per tant, és una comunitat que, cens rere cens, va perdent efectius.

Estan localitzats majoritàriament a l’oblast de Zaporozhe i a Budjak. On n’hi ha més és a la ciutat portuària d’Odessa (al sud del país) i a les seves rodalies.

També n’hi hagué que s’establiren a la ciutat de Gurzuf, a Crimea. Es calcula que en aquest cas no arriben actualment al miler, tot i que eren molt més nombrosos ara fa uns anys. Molts descendents d’aquests albanesos es van anar assimilant a les poblacions amb les quals convivien, sobretot ucraïnesos i russos.

Són descendents d’albanesos que van arribar a aquestes terres per lluitar contra els turcs de l’Imperi otomà. Són tots cristians ortodoxos, cosa que els diferencia de la immensa majoria d’albanesos que són de fe musulmana, majoritàriament, i en menor nombre catòlics.

Hi van arribar a finals del segle XVIII. Sembla que els primers en els anys de la guerra russo-turca de1768-1774, després d’una revolta fracassada contra l’Imperi. Es calcula que eren aproximadament uns 1.700.

En el següent enllaç podeu consultar les dades del cens ucraïnès de 2001:
http://2001.ukrcensus.gov.ua/eng/results/nationality_population/nationality_1/s5/?botton=cens_db&box=5.1W&k_t=00&p=0&rz=1_1&rz_b=2_1%20%20%20&n_page=1

En el següent enllaç podeu consultar l’apunt sobre la protesta del govern búlgar:
https://balcaniablog.wordpress.com/2014/02/26/sofia-protesta-per-la-decisio-del-nou-govern-ducraina-de-retirar-el-reconeixement-del-bulgar-com-a-llengua-regional/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s