1941, d’Slavko Goldstein, una lectura imprescindible

P1040622

Slavko Goldstein tenia tretze anys l’any 1941. Vivia a Karlovac, una petita ciutat ben bonica i tranquil·la no gaire lluny de Zagreb, capital de Croàcia.

La seva família era jueva. El seu pare, Ivo Goldstein, era un prestigiós llibreter d’aquesta ciutat, i la llibreria era el centre de trobada dels intel·lectuals progressistes de la localitat. De jove, Ivo havia estat sionista convençut i havia viatjat a Palestina. Quan va esclatar la guerra, sembla, però, que ja no ho tenia tan clar. Tenia una autèntica passió per la literatura, era esperantista…

El 14 d’abril de 1941, les tropes alemanyes van entrar a Zagreb i es va proclamar l’Estat Independent Croat (conegut com a NDH). Aquest estat estava dirigit pels ústaixes, els feixistes croats, encara que els feixistes italians i els nazis tenien el país sota control, cosa que feia que en el fons aquesta independència fos fictícia, tal com reflecteixen alguns textos que apareixen en aquest llibre.

Una bona part de la població els va rebre com a herois, i com a alliberadors. Una altra part, amb temor. A Karlovac, també.

Un dia, després d’anar a jugar amb els seus amics, l’Slavko torna a casa i es troba que el seu pare ja no hi és. Se l’han emportat. A partir d’aquí començarà un periple per diversos camps fins que finalment és executat al camp d’extermini de Jadovno.

Aquest fantàstic i terrible llibre és una barreja de memòries i de treball de recerca.

Ens explica el pas del seu pare per diferents camps, la seva vida amb la mare, les seves amistats, els seus veïns…

Alhora ens informa, amb molt de rigor i tota mena de detalls, sobre el genocidi que va patir la població sèrbia i la població jueva de Croàcia (les terribles matances de Glina, Blagaj, Gudovac, entre d’altres), com es van organitzar els partisans (ell mateix en va ser un), ens explica les grandeses i les misèries de moltes persones, de com van sobreviure, de la solidaritat callada de moltes persones, de l’heroica en altres casos, de les contradiccions d’alguns dels ústaixes, conscients de l’horror que perpetraven.

A la part final del llibre, ens narra com viu i com interpreta els fets que retornen, el títol del llibre, durant les guerres dels anys noranta.

És una lectura imprescindible per entendre què va passar i què ha passat en bona part dels països de l’antiga Iugoslàvia.

A més, és un dels pocs llibres que podem trobar sobre els anys que els ústaixes van exercir el poder i sobre el genocidi (que va arribar a esparverar els nazis) que van cometre.

Slavko Goldstein, després de la guerra va treballar com a periodista, editor, guionista de pel·lícules i documentals. Va ser el responsable de l’editorial Novi Liber i va ser president de la Comunitat Jueva de Zagreb. També va ser un dels fundadors d’un dels primers partits d’oposició a Croàcia.

1941, el año que retorna, d’Slavko Goldstein

Cómplices Editorial, novembre de 2013

Foto: Josep Dorca

 

 

 

 

2 thoughts on “1941, d’Slavko Goldstein, una lectura imprescindible

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s