La missió de l’OSCE a Bòsnia i Hercegovina ha elaborat un mapa en línia sobre els crims de guerra

El dia 24 de febrer es va presentar una mapa en línia amb informació sobre els crims de la guerra de Bòsnia, detalls d’aquests crims i sentències pronunciades pels tribunals des de l’any 2003.

P1040630

Foto: Josep Dorca

La guerra de Bòsnia va ser un esdeveniment que va marcar profundament la societat europea. Moltes persones no es podien creure que una guerra d’aquesta magnitud pogués tenir lloc al cor d’Europa. Va  remoure moltes consciències. Arran d’això, moltes persones van demanar que s’havia de fer alguna cosa més, que s’havien de jutjar els crims. Tot va culminar amb la  posada en funcionament del Tribunal de l’Haia per als crims de les guerres de l’antiga Iugoslàvia.

Ara, molts anys després, toca de fer balanç de la feina feta, que encara no ha acabat.

De vegades s’ha intentat transmetre la imatge que el tribunal era parcial, que no es jutjaven tots els casos, ni de la mateixa manera. Ara, amb la publicació d’aquest mapa es pretén demostrar que no és així, i es vol fer pública tota la feina que s’ha fet.

El gran objectiu de l’OSCE és promoure “els ideals de justícia i reconciliació a Bòsnia”,  segons va comunicar el cap de la Missió de l’OSCE en aquest país, Fletcher Burton , quan va presentar aquest material.

A l’hora de presentar el projecte va comentar, a més, entre d’altres coses, que l’enjudiciament dels crims de guerra és la condició indispensable per a la reconciliació.

Els objectius, segons els promotors del mapa, són fer conèixer el que estan fent els tribunals i contrarestar la desinformació i la manipulació que alguns grups promouen.

Tal com hem dit abans, si es consulta el mapa es pot veure perfectament que les persones que han passat pels tribunals pertanyen a totes les ètnies, tant del bàndol serbi, com al croat com al musulmà. També n’hi ha de l’Armija bosniana. Així es compleix, doncs, l’objectiu de demostrar que el tribunal és imparcial, encara que alguns hagin intentat demostrar que era antiserbi.

En definitiva, projectes com aquest serveixen perquè la població senti, vegi i pugui comprovar que la justícia esta fent la feina que ha de fer. Tot plegat ha de servir perquè augmenti la confiança pública en el processos legals que s’estan duent a terme.

Accés al mapa: http://www.warcrimesmap.oscebih.org/

Presentació youtube:

One thought on “La missió de l’OSCE a Bòsnia i Hercegovina ha elaborat un mapa en línia sobre els crims de guerra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s