Manifestació a Tirgu Mures per l’autonomia dels territoris de majoria hongaresa

Unes 5.000 persones van participar en una manifestació a la ciutat de Tirgu Mures, una ciutat de majoria hongaresa de Transsilvània, al centre de Romania.

La manifestació va ser organitzada pel Partit Popular Hongarès de Transsilvània, el líder del qual, Toro Tibor, va dir que aquesta manifestació era el primer pas per aconseguir l’autonomia dels territoris poblats per hongaresos.

També hi van participar representants de la Guàrdia Nacional d’Hongria i també del partit ultradretà Jobbik (un partit amb molts vots a Hongria).

També van donar-hi suport altres partits i moviments que s’oposen a la Gran Hongria, però que reivindiquen l’autonomia del que anomenen Szeklerland.

No obstant això, la Unió Democràtica dels Hongaresos, el partit majoritari dels hongaresos de Romania no va participar-hi. Aquest partit ha tingut diputats al parlament romanès en els darrers 22 anys i ha format part de diverses coalicions governamentals.

L’endemà, Laszlo Tokes, diputat hongarès de Romania al parlament europeu, ha provocat la ira dels polítics i l’opinió pública romanesa quan ha advertit del fet que el Szeklerland es pot convertir en una qüestió a tenir en compte a nivell internacional, tot aprofitant el conflicte de Crimea, en un discurs en el ple del legislatiu europeu a Estrasburg.

Tokes ha afirmat que la marxa era una protesta contra la política d’assimilació de la població hongaresa dirigida pel Govern de Romania. Aquesta població, segons Tokes, està començant a ser una minoria en el seu propi territori, igual que els que viuen a Crimea. També ha convidat les institucions europees a donar suport a la minoria hongaresa per tal d’aconseguir l’autonomia.

Csaba Sógor, un altre diputat hongarès, ha dit que la pràctica internacional ha demostrat que hi ha diversos tipus d’autonomia que poden promoure una convivència pacífica entre els grups ètnics. Per a ell, hi ha conflictes no resolts a Romania i la comunitat magiar està expressant la seva insatisfacció, i el que està fent és demanar al govern romanès d’iniciar un diàleg . Sógor espera que aquestes propostes comptaran amb el suport de la comunitat internacional.

Segons el prefecte del comtat de Mures, 2.000 dels manifestants hongaresos van ser transportats en autobús des de fora del comtat. Segons aquest prefecte, romanès, la convocatòria va ser un fracàs, ja que, segons ell, els organitzadors de la marxa pretenien aplegar 100.000 persones.

Com a reacció a les declaracions de Tokes, el primer ministre romanès, Victor Ponta, ha dit que haurien de ser denunciades, tot i que després ha intentat de restar-ne importància dient que tots els països tenen els seus extremistes.

Kelemen Hunor, líder de la UDMR (Unió Democràtica dels hongaresos de Romania), el partit majoritari de la minoria hongaresa al Parlament romanès, també s’ha distanciat d’aquestes declaracions.

Altres líders romanesos han titllat les declaracions de Tokes d’escandaloses, alarmants i irresponsables.

Tot plegat demostra que, a Romania, la qüestió de les minories continua sent un tema tabú. Si no s’hi busquen solucions, aquests moviments autonomistes, cada vegada més nombrosos, aniran creixent en força i suport popular i, probablement, radicalitzaran les seves demandes.

De fet, alguns dels manifestants demanaven la reunificació amb Hongria, per tornar a una situació similar a la d’abans de la Primera Guerra Mundial. D’altres rebutgen aquesta reunificació, però comencen a apostar directament per la independència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s