Referèndum d’autodeterminació a Gagaúsia?

A Gagaúsia, al sud de Moldàvia, es va fer un referèndum consultiu, no vinculant, sobre el seu futur.

Welcome to Gagauzia!

Foto: Comrat Font: Photo Pin

El 2 de febrer, Gagaúsia va fer un referèndum consultiu sobre el seu futur. En aquest referèndum s’hi feien dues preguntes. D’una banda es preguntava sobre la independència de Gagaúsia en cas que Moldàvia es reunifiqués amb Romania i, d’altra banda, quines eren les preferències en les aliances internacionals de Moldàvia, és a dir triar entre la UE i la Unió Duanera Euroasiàtica, formada per Rússia, Bielorússia i Kazakhstan.

Un 98,9% dels electors que van participar-hi van donar suport a la independència del país i un 98,4% dels votants van optar més per acostar-se a la Unió Duanera Euroasiàtica que no pas a la Unió Europea. La participació va superar el 70%, segons les dades dels organitzadors de la consulta.

Més enllà de la credibilitat dels resultats, és evident que Moldàvia té un problema seriós.

El govern moldau no havia autoritzat la celebració d’aquest referèndum i el seu primer ministre, Iurie Leanca, va acusar el govern gagaús d’esperonar els separatistes. De fet, sembla que l’objectiu de la consulta era pressionar el govern de Chisinau perquè triés entre la integritat territorial i l’adhesió a la UE .

Els fets es van precipitar arran de la cimera de Vílnius, on Moldàvia va iniciar el procés per signar l’Acord d’Associació amb la Unió Europea (que no va signar Ucraïna i que va ser el fet desencadenant de la revolta en aquell país). Aquesta “tria” per la Unió europea ha estat criticada per bona part de la població, que se sent més vinculada a Rússia. A Gagaúsia l’opció europea és encara més mal vista que a la resta de l’estat.

El referèndum tenia, a més, el suport del Partit Comunista de Moldàvia, a l’oposició a Moldàvia, però majoritari a l’Assemblea Popular Gagaüsa.

La reacció del govern moldau va ser, senzillment, de declarar il·legal la consulta perquè la considerava inconstitucional.

El president romanès, Traian Basescu, ha acusat més d’una vegada la UE de no reaccionar davant els riscos que es plantegen sobre la independència i la sobirania de Moldàvia. Fins i tot ha declarat que estava disposat a plantejar al govern de Moldàvia la reunificació entre Moldàvia i Romania en cas que continuïn les obstruccions al procés d’integració de Moldàvia a la UE.

Gagaúsia (Gagauz Yeri) és un territori autònom d’uns, aproximadament, 1.800 km quadrats i uns 160.000 habitants, la majoria dels quals són gagaüsos (més del 80%). Els gagaüsos parlen una llengua turquesa i tenen la particularitat de ser l’únic poble túrquic de religió cristiana ortodoxa. Està poblada, a més, per aproximadament un 5% de russos, un 5% de moldaus, un 4% de búlgars i també per gitanos i ucraïnesos. Les tres llegües oficials són el gagaús, el romanès i el rus. La capital és Comrat.

Els gagaüsos, que no havien gaudit d’autonomia política des de feia molts anys, van proclamar l’any 1990 una República gagaüsa, que no fou reconeguda per Moldàvia. Finalment, l’any 1994 el Parlament moldau va aprovar la Llei d’Estatut Especial de Gagaúsia, que preveu la preservació de la identitat, cultura i llengua nacionals. Aquesta llei preveu, ja, el dret d’autodeterminació en cas que hi hagi un canvi pel que fa a la independència de Moldàvia.

4 thoughts on “Referèndum d’autodeterminació a Gagaúsia?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s